Bantrybaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bantrybaai ligt in het zuidwesten van Ierland

De Bantrybaai (Iers: Cuan aoi / Inbhear na mBárc / Bádh Bheanntraighe, Engels: Banty Bay) is een baai in County Cork, in het zuidwesten van Ierland. Van het noordoosten tot het zuidwesten is de baai ongeveer 35 km lang. Zij is 10 km breed bij de ingang en 3 km breed bij het uiteinde.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De natuurlijke baai is zo'n 40 meter diep in het midden. De Bantybaai is een van de langste baaien in het zuidwesten van Ierland. Aan de noordzijde scheidt het Beara Schiereiland de Bantrybaai af van de Kenmarebaai, en aan de zuidzijde scheidt het Sheep's Head Schiereiland de Bantrybaai af van de Dunmanusbaai. In het noorden van de baai ligt Bere Island, waarop de plaatsen Rerrin en Ballynakilla liggen. In het zuiden ligt Whiddy Island, een belangrijke haven voor tankers. Belangrijke routes om de baai heen zijn de R572 en de N71.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Slag om de Bantrybaai[bewerken | brontekst bewerken]

Slag om de Bantrybaai door Adriaen van Diest.

In 1689, na de Glorious Revolution was net buiten de baai de slag om de Bantrybaai. Deze slag gebeurde in de Negenjarige Oorlog (1688-1697). Een Franse vloot probeerde uit te laden in de Bantrybaai. De troepen probeerden eerst uit te laden bij Kinsale, maar de Engelsen hadden dit onmogelijk gemaakt. Toen de Fransen aan het uitladen waren in de baai kwam de Engelse vloot aan. Hierna volgde een vier uur durend gevecht. Er was geen echte winnaar, maar het lukte de Fransen wel om te kunnen uitladen.

Ierse opstand van 1798[bewerken | brontekst bewerken]

In Bantry was door een Franse vloot (met Theobald Wolfe Tone) een eerste poging gedaan om de Ierse opstand te beginnen. Dit gebeurde in 1796. Slecht weer en geen leiderschap zorgden ervoor dat de Fransen uiteindelijk terug moesten keren.

Ongeluk met de Betelgeuse[bewerken | brontekst bewerken]

Op 8 januari 1979 overleden 50 mensen tijdens een ongeluk met de Franse olietanker, de Betelgeuse, die in de brand vloog en explodeerde tijdens het uitladen. Tijdens een opruimpoging in 1981 werd het wrak van de Franse fregat La Surveillante gevonden, die er gezonken was op 2 januari 1797.

Zie de categorie Bantry Bay, County Cork van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.