Barbara Van der Wee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Andries Van den Abeele (overleg | bijdragen) op 8 feb 2021 om 17:08. (→‎Privéleven)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Barbara Van der Wee (Gent, 10 april 1957) is een Belgisch architect-restaurateur en Horta-specialiste. Ze wordt beschouwd als een expert op het gebied van erfgoedconservering in België. Ze is bekend voor haar voorbereidende studies die ze ontwikkelt om steeds de authenticiteit van de gebouwen te kunnen respecteren.

Opleiding

Van der Wee begon haar opleiding als architect aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel. Ze liep stage bij Alfons Hoppenbrouwers (oprichter van het Sint-Lukasarchief). Ze studeerde in 1980 af waarna ze twee jaar stage liep bij Michael Graves. Van der Wee schreef zich in aan het Raymond Lemaire Internationaal Centrum voor Conservatie (RLICC) van de KU Leuven om verder onderzoek te doen naar historisch erfgoed. Als eindwerk behandelde Van der Wee een dakraam van het Hôtel van Eetvelde van Victor Horta. Wanneer ze afstudeert aan het RLICC in 1988 krijgt Van der Wee ook de leiding over de restauratie en onderhoud van Hôtel van Eetvelde. Dit was mede de start van haar architectuurpraktijk.

Professionele carrière

Van der Wee is sinds 2006 docent aan het Raymond Lemaire Internationaal Centrum voor Conservatie (RLICC). Barbara was betrokken bij de conservering en restauratie van het persoonlijke huis van Horta dat tussen 1991 en 2000 werd omgevormd tot museum. Hierbij ging ze geen vormen van Victor Horta reconstrueren maar herinterpreteert ze zijn werk. Volgens Van der Wee heeft het geen zin om te kopiëren omdat Horta nooit twee keer op dezelfde manier gebouwd heeft.

In 1999 wordt Van der Wee aangesteld als bouwmeester voor BOZAR, het Brussels Paleis voor Schone Kunsten. Voor dit project werkt ze samen met Paul Dujardin (directeur-generaal van BOZAR) waarbij ze streven naar een ‘artistiek programma dat in harmonie leeft met de renovatie en het herstellen van het gebouw in zijn oude glorie’.

In 2006 start Van der Wee haar eigen architectenbureau: Barbara Van der Wee Architects, een studio voor architectuur en conservatie in Brussel. Voor Van der Wee en haar team maken het behoud van de authenticiteit van het gebouw en de integratie van hedendaagse ingrepen en technieken deel uit van het ontwerpproces.

Van der Wee heeft ook voor enkele projecten samengewerkt met het Sum, het architectenbureau van haar man, Paul Lievevrouw.

Bestand:Fachada Casa Estudio Víctor Horta.jpg
Gevel woning en atelier Victor Horta, nu Hortamuseum

Van 2019 tot 2020 werkte Van der Wee aan de restauratie van het Hotel van Eetvelde van Victor Horta, waar ze 22 jaar geleden een thesis over schreef. Bij de restauratie bleek het erg belangrijk om zowel het authentieke karakter te bewaren als nieuwe interventies en technieken toe te passen. Bij deze interventies tracht Van der Wee steeds te zoeken naar een evenwicht tussen drie parameters: de erfgoedwaarde van het gebouw, het programma van eisen en de heersende normen en standaarden.

Belangrijke werken

  • 1991-2000: Restauratie Hortamuseum, Amerikastraat, Sint-Gillis
  • 1994: Restauratie gevel persoonlijk huis van Paul Hankar, Brussel
  • 1999: Voorstudies Paleis voor Schone Kunsten BOZAR, Brussel
  • 1999: Restauratie gevel Hôtel Winssinger van Horta, Defacqzstraat 63 (nu 71)
  • 2000: Reorganisatie van een kleuterschool gebouwd door Horta, Sint-Ghislainstraat 40, Brussel
  • 2017: Renovatie panden Leysstraat, Antwerpen
  • 2019-2020: Restauratie Hotel van Eetvelde van Victor Horta, Palmerstonlaan, Brussel
  • 2020: Ontwerp renovatie Joods Museum in Brussel

Privéleven

De vader van Barbara, Herman Van der Wee, is gewoon hoogleraar emeritus en werd in 1996 met de titel baron opgenomen in de Belgische erfelijke adel. Barbara Van der Wee werd mee in de adel opgenomen.

Van der Wee is getrouwd met architect Paul Lievevrouw. Ze hebben twee dochters, Elisa en Laura.

Literatuur