Naar inhoud springen

Barrièrerif van Belize

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Barrièrerif van Belize
Werelderfgoed natuur
Koraal uit het barrièrerif van Belize
Land Vlag van Belize Belize
UNESCO-regio Latijns-Amerika en Caraïben
Criteria vii, ix, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 764
Inschrijving 1996 (20e sessie)
Bedreigd 2009-2018
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Barrièrerif van Belize in de Caraïben is het langste barrièrerif op het noordelijke halfrond en het tweede na het Australische Groot Barrièrerif.

Ontelbare koraaleilanden omzomen de 256 kilometer van het koraalrif en maken allerlei soorten watersport mogelijk. Het is een paradijs voor vissers, duikers en snorkelaars. Het rif wordt bevolkt door 350 soorten vissen. Langs het Barrièrerif van Belize liggen veel kleine eilanden, de zogenaamde Cayes. De bekendste zijn Ambergris Caye, Caye Caulker, Caye Chapel, St. Georges Caye, Tobacco Caye en South Water Caye.

Met drie van de vier Caraïbische atollen heeft Belize ook de grootste dichtheid van zulke atollen in de Caraïben. Het Great Blue Hole (Grote blauwe gat) midden in Lighthouse Reef ligt ongeveer 80 km van Belize City. Oorspronkelijk was het een grot die in elkaar zakte toen 10.000 jaar geleden het land in zee zakte. Aan de zeeoppervlakte is een cirkel van 330 meter doorsnee te zien. Het blauwe gat is 130 meter diep en biedt een onvergelijkbare duikervaring tussen stalactieten en stalagmieten. Bekend geworden door de televisiefilms van Jacques Cousteau zijn het nu de bekendste duikplaatsen van Belize.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Belize Barrier Reef van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.