Bartenbrug ('s-Hertogenbosch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Pastoor Bartenbrug, Aabrug of simpelweg Bartenbrug is een bakstenen brug over de Aa in 's-Hertogenbosch. De bouwperiode van de brug is niet helemaal bekend maar vermoedelijk is de eerste brug gebouwd rond 1540 bij uitbreiding van de Bossche vestingwerken.

Bij de brug stond de Hinthamer Poort. Ook waren er twee bolwerken, het Hinthamerbolwerk en het Muntelbolwerk. Bij het Beleg van 's-Hertogenbosch stootte Ernst Casimir op dit verdedigingswerk en verplaatste hij zijn aanval op de Noordwal. Ook in 1794 werd de aanval van de Fransen hier afgeslagen.

Sloop en herbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de brug in slechte staat verkeerde, beperkte de gemeente in 2003 de toegang voor vrachtverkeer. Op 16 september besloot de gemeenteraad tot vervanging; na een ontwerpprijsvraag begonnen de voorbereidingen voor het project in 2005. De benodigde investeringen werden opgenomen in het investeringsplan voor 2008. De aanbesteding mislukte en na vertraging kreeg aannemer BAM CIVIEL BV in februari 2012 de opdracht.

Nadat de brug al deels gesloopt was, constateerde de aannemer in juli 2012 dat het definitief ontwerp verborgen verbreken had en stelde hij zich op het standpunt dat de overeengekomen opleverdatum (voor de kerstverkoop van 2012) onhaalbaar was. Om tegemoet te komen aan klachten van plaatselijke ondernemers werd in december 2012 een tijdelijke brug aangelegd. ARUP, de maker van het Definitief Ontwerp, en ingenieursbureau Royal Haskoning, de maker van het bestek, werden door de gemeente aansprakelijk gesteld. Omdat de totale bouwkosten opliepen tot vijf miljoen euro, zegde de raad eind augustus 2013 het vertrouwen op in verantwoordelijk wethouder Ruud Schouten van GroenLinks. De gemeente bekeek naar aanleiding van de ontstane impasse enkele alternatieven voor een nieuwe Bartenbrug, die technisch minder veeleisend waren, maar concludeerde dat deze aanzienlijke nadelen hadden of nauwelijks financieel voordeel gaven. Uiteindelijk kreeg Grontmij NV de opdracht om het werk van ARUP over te doen.[1][2]