Basílica da Estrela

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Basílica da Estrela
Basílica da Estrela
Plaats Lissabon
Denominatie Rooms-katholiek
Coördinaten 38° 43′ NB, 9° 10′ WL
Gebouwd in 1779
Architectuur
Architect(en) Mateus Vicente de Oliveira
Reinaldo Manuel dos Santos
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Basílica da Estrela is een kleine basiliek en een oud karmelietenklooster in Lissabon, Portugal.

De basiliek is gebouwd in opdracht van koningin Maria I als vervulling van een gelofte. Naast dat de basiliek een product is van haar toewijding aan het Heilig Hart van Jezus, is het de belangrijkste architectonische inspanning van haar regeerperiode. De Basílica da Estrela was de eerste kerk ter wereld die werd gewijd aan het Heilig Hart van Jezus.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Kort na haar huwelijk met haar oom Peter III in 1760, beloofde Maria, voor een afbeelding van het Heilig Hart van Jezus in het Klooster van Carnide, een kerk en klooster te bouwen wanneer zij kinderen zou kunnen baren die de opvolging van de troon van het huis van Braganza zouden verzekeren. Prinses Maria was destijds de oudste dochter en erfgename van koning Jozef I, die ze uiteindelijk na zijn dood in 1777 zou opvolgen. Op 20 augustus 1761 beviel ze van haar eerste kind, Jozef Frans. Hij zou later, tijdens de bouw van de Basílica da Estrela in 1788, overlijden aan de pokken.

Nadat Maria was toegetreden tot de troon, in 1779, begon de bouw van de basiliek. Op 24 oktober vond de ceremonie plaats waarbij haar echtenoot Peter III de eerste hoeksteen legde. De hofarchitect, Mateus Vicente de Oliveira heeft de leiding over de constructie. In 1785 overleed hij en werd vervangen door Reinaldo Manuel dos Santos, die zorgde voor de uiteindelijke voltooiing van het project. Reinaldo Manuel bracht substantiële wijzigingen aan in het uiterlijke ontwerp van de kerk, namelijk aanpassingen in het ontwerp van het fronton, de gevel, de klokkentorens en de koepel

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk bevindt zich op een heuvel in het toenmalige westelijke deel van Lissabon en kan van ver worden bekeken. Verder kenmerkt de kerk zich door een gigantische koepel. De stijl is vergelijkbaar met het Paleis van Mafra, gebouwd in de stijl van Barok en Neoclassicisme. Het front heeft twee klokkentorens en bevat heiligenbeelden en enkele allegorische figuren.

In de vloeren en muren werd een grote hoeveelheid grijs, roze en geel marmer gebruikt. Deze zijn gelegd in verschillende geometrische patronen en worden beschouwd als een van de mooiste in Europese kerken. In de kerk hangen meerdere schilderijen van de Italiaanse schilder Pompeo Batoni. Het graf van koningin Maria I bevindt zich in het rechter transept. Een beroemde kerststal gemaakt door de Portugese beeldhouwer Joaquim Machado de Castro met meer dan 500 figuren in kurk en terracotta is een grote attractie voor bezoekers van de kerk.