Bedaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Apdency (overleg | bijdragen) op 31 jan 2019 om 20:19. ('buurtschap' is een de-woord, zie http://woordenlijst.org/#/?q=buurtschap)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bedaf
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Bedaf (Noord-Brabant)
Bedaf
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Uden Uden
Coördinaten 51° 40′ NB, 5° 34′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bedaf is een buurtschap die zich bevindt tussen Vorstenbosch en Uden in de Nederlandse gemeente Uden.

Oorspronkelijk heette Bedaf Zandberg, maar het is Bedaf (verbastering van Bid-af) gaan heten toen het een bedevaartplaats werd.

In 1648 is hier een grenskerk gebouwd voor de inwoners van Vorstenbosch, die gewijd was aan Sint-Antonius. Dit was mogelijk omdat Bedaf tot Uden behoorde, dat deel uitmaakte van het Land van Ravenstein. In tegenstelling tot de Meierij van 's-Hertogenbosch heerste hier godsdienstvrijheid. De kerk lag vrijwel op de grens met Vorstenbosch, bij de splitsing van de

De relieken van de heilige Cunera werden in 1648 overgebracht van de kapel van Kaathoven naar de grenskerk van Bedaf. Toen werd Bedaf ook een bedevaartsoord. In 1784 werden de relieken verdeeld tussen Heeswijk en Berlicum en verdwenen de bedevaarten naar Bedaf.

De kerk werd bediend door de Norbertijnen van de Abdij van Berne. Na 1672 konden de Norbertijnen in Heeswijk een schuurkerk betrekken en vertrokken ze uit Bedaf. Toen werd een rectoraat opgericht.

In 1802 werd de kapel nog gerenoveerd, en tot 1847 bleef de kapel nog bezit van de Norbertijnerabdij. In 1850 werd ze verlaten, aangezien toen in Vorstenbosch een kerk gereed kwam. Dit zeer tegen de zin van de bewoners van Bedaf.

In 1850 werd het kerkje gesloopt, omdat Vorstenbosch toen een eigen kerk kreeg.

In 1950 werd een Mariakapel gebouwd die zich niet ver van de voormalige grenskerk bevindt. Dit is een zeskantig, aan drie zijden open, bakstenen gebouwtje dat met leien is bedekt. Erin bevindt zich een cementen Mariabeeld.

Tegenwoordig is Bedaf vooral bekend vanwege de Bedafse Bergen, een natuurgebied dat deel uitmaakt van een stuifzandrug.

Er heeft zich in de buurtschap veel toeristische activiteit ontwikkeld: er is een kampeerterrein en veel horeca.

Verenigingen

  • Langlaufvereniging Bedaf
  • Motorsportvereniging Mac Bedaf

Externe link

Sjabloon:Navigatie gemeente Uden