Beestenmarkt (Deventer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beestenmarkt

De Beestenmarkt in de Nederlandse stad Deventer is een groot plein net buiten het oude centrum. Het plein wordt begrensd door de Brinkgreverweg, de Eerste Pauwenlandstraat en de Lange rij.

Het plein werd in 1830 aangelegd om er, net buiten de vestingstad Deventer, wekelijks veemarkt te kunnen houden. Vanaf 1956 gebeurde dat nog slechts tweemaal per jaar, en na 1963 was het definitief gedaan.

Aan het plein liggen een aantal grote en kleine winkels. Er zijn parkeervoorzieningen, banken en er is een voetbal- en basketbalplaats. Op dinsdagochtend is er een markt. Ook de grote Deventer weekmarkten vinden bij gelegenheid op het plein plaats, bijvoorbeeld als er kermis is op de Brink. Het is een van de plaatsen waar een voorstelling van het jaarlijkse zomerfestival Deventer Op Stelten voorstellingen te zien is. In 2007 is het plein opnieuw ingericht. Belijning en beplanting zijn in 2018 aangepast om de aantrekkelijkheid te verbeteren. Er kwam ook een romantisch kunstwerk in cortenstaal van een boerenpaar met koeien.