Beestenmarkt (Deventer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beestenmarkt

De Beestenmarkt in de Nederlandse stad Deventer is een groot plein net buiten het oude centrum in de wijk Voorstad. Het wordt begrensd door de Brinkgreverweg, de Eerste Pauwenlandstraat en de Langerij.

Het plein werd in 1830 aangelegd om er, net buiten de Brinkpoort, wekelijks veemarkt te kunnen houden. Vanaf 1956 gebeurde dat nog slechts tweemaal per jaar en na 1963 was het definitief voorbij. In 2007 is het plein opnieuw ingericht. In 2018 werden belijning en beplanting aangepast om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Toen is tevens een kunstwerk in cortenstaal geplaatst van een boerenpaar met koeien ter herinnering aan de vroegere functie van het plein.

Aan het plein is een aantal grote en kleine winkels gevestigd. Er zijn parkeervoorzieningen, banken en er is een voetbal- en basketbalplaats. Op dinsdagochtend is er een warenmarkt. Het plein wordt als ook uitwijklocatie voor weekmarkten gebruikt wanneer de Brink vanwege activiteiten zoals kermis bezet is. Sinds 2013 vinden in het kader van het jaarlijkse zomerfestival Deventer Op Stelten voorstellingen plaats op de Beestenmarkt.