Beestenmarkt (Deventer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beestenmarkt
Voetbal- en basketbalveld op de Beestenmarkt (2011)
Geografische informatie
Locatie       Deventer
Wijk Voorstad
Algemene informatie
Aangelegd in 1889
De Beestenmarkt in de negentiende eeuw
Kunstwerk 'Ode aan de Sallandse koe' uit 2018

De Beestenmarkt in de Nederlandse stad Deventer is een groot plein en parkeerterrein net buiten de oude stad in de wijk Voorstad, in een buurt die ook wel De Driehoek wordt genoemd. Het wordt begrensd door de Brinkgreverweg, de 1e Pauwenlandstraat en de Langerij.

Een beestenmarkt ten noordoosten van de stadswal van Deventer staat al vermeld op een kaart uit ca. 1600.[1] In 1830 werd net buiten de Brinkpoort een driehoekig aarden plein aangelegd om er wekelijks, op dinsdag, veemarkt te kunnen houden. Deze plek, ongeveer tussen het huidige station en het spoorviaduct Brinkgreverweg, bestond uit niet veel niet meer dan rijen hekken, een boerderij met een bakkerij en een marktcafé. De spoorwegmaatschappij HIJSM kocht dit stuk land eind negentiende eeuw aan om er een emplacement met station aan te leggen. De beestenmarkt werd in 1889 verplaatst naar de huidige locatie, toen de achterzijde van het aan het spoor gelegen hotel De Pauw dat na de Tweede Wereldoorlog werd afgebroken. De vroeg twintigste-eeuwse huizenrij aan de 1e Pauwenlandstraat, vormt de noordgrens en is als geheel aangewezen als gemeentelijk monument. In 1909 werd het terrein iets uitgebreid.

Tot 1940 werd er elke dinsdag een veemarkt gehouden. Vanaf 's morgens drie uur werd het vee al aangevoerd. De omliggende straten stonden vol veewagens en langs het plein stond een lange rij kraampjes met koffie, worst en koek.

Na 1956 was er nog tweemaal per jaar een veemarkt, de 'Koude' voor runderen op de vierde maandag in oktober en de 'Vette', voor vetgemest vee, 15 dagen erna. In 1963 vertrok de veemarkt naar Zwolle. Op dinsdagochtend wordt op de Beestenmarkt nog een kleine warenmarkt gehouden met voornamelijk etenswaren. Ook doet het plein dienst als uitwijklocatie voor de grote warenmarkt die normaal op de Brink wordt gehouden. Sinds 2013 vinden in het kader van het jaarlijkse zomerfestival Deventer Op Stelten ook op de Beestenmarkt voorstellingen plaats.

In 2007 is het plein opnieuw ingericht. In 2018 werden belijning en beplanting aangepast om de gebruiksmogelijkheid te verbeteren. Toen is tevens een kunstwerk, ontworpen door Willem Oosterwijk, uit cortenstaal geplaatst van een boerenpaar met koeien ter herinnering aan de vroegere functie van het plein.

Aan het plein is een aantal grote en kleine kiosken en winkels gevestigd. Er zijn parkeervoorzieningen, zitbanken en er is een voetbal- en basketbalplaats.