Brink (Deventer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brink (Deventer)
De Brink in Deventer
De Brink in Deventer
Geografische informatie
Locatie       Deventer
Algemene informatie
Opvallende gebouwen Wilhelminafontein, Waag

De Brink is het monumentale en centrale plein in de oude binnenstad van Deventer.

Standbeeld van Albert Schweitzer

Bebouwing[bewerken]

Hier zijn onder andere de Waag waarin het Historisch Museum Deventer en de VVV gevestigd zijn, het Speelgoed- en blikmuseum, het woonhuis van Rutger Jan Schimmelpenninck, de voormalige poortwoning Penninckshoek uit 1583, en het huis De Drie Haringen.

Op het plein staat de Wilhelminafontein met het beeld van de Deventer stedemaagd, ter herinnering aan de aanleg van de waterleiding eind 19e eeuw. Ook is er een imposant bronzen beeld van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer.

Rond de Brink zijn vooral horecagelegenheden gevestigd en er zijn veel terrassen. Hier is ook het Deventer koekwinkeltje met Deventer koek van koekfabriek Jb Bussink.

Evenementen[bewerken]

In de zomerperiode is er tweemaal per week "Spelen op de Brink", een populaire kinderactiviteit. Ook vinden er met regelmaat grotere evenementen plaats op het plein.

Op vrijdagmorgen en op zaterdag wordt er weekmarkt gehouden. Bij activiteiten op deze dagen wijkt de weekmarkt meestal uit naar de Beestenmarkt.

Geschiedenis[bewerken]

De Brink ligt tussen het oudste stadsdeel van Deventer en het wat later tot ontwikkeling gekomen Bergkwartier. Na de aanleg van de nieuwe stadsmuur rond 1350, verplaatste een belangrijk deel van de scheepvaart zich van de IJsselkade naar de haven in de monding van de Schipbeek. Zo werd de Brink, gelegen bij rivierkade en haven, een belangrijk centrum voor de handel. Kooplieden van heinde en verre kwamen hier bij elkaar om te handelen op de vijf grote jaarmarkten van Deventer. Sinds 1528 staat hier ook de Waag op de plek waar veel van de handel plaatsvond.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

De Brink in Deventer
De Brink in Deventer