Bellshill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bellshill
Schots-Gaelisch: Cnoc a' Chluig
Schots: Bellshull
Plaats in Schotland Vlag van Schotland
Bellshill (North Lanarkshire)
Bellshill
Situering
Raadsgebied
(council area)
North Lanarkshire
Lieutenancy area Lanarkshire
Coördinaten 55° 49' NB, 4° 2' WL
Algemeen
Inwoners 19700[1] (2020)
Grid code NS730575
Overig
Postcode(s) ML4
Netnummer(s) 01698
Post town BELLSHILL
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Bellshill (spreekt uit als Bells-hill) is een stad (town) in North Lanarkshire, Schotland. De plaats ligt 16 km ten zuidoosten van het centrum van Glasgow en 59,5 km ten westen van Edinburgh. Andere nabijgelegen steden zijn Motherwell (3 km), Hamilton (5 km) en Coatbridge (5 km). Van 1996 tot 2016 maakt Bellshill deel uit van het grootstedelijk gebied Greater Glasgow. Sindsdien wordt tot de ‘settlement’ van Motherwell en Wishaw gerekend, dat een totale populatie van ongeveer 125.000 inwoners heeft. Bellshill zelf heeft een bevolking van 19.700 inwoners.

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Bellshill ligt tussen de belangrijkste snelwegen van Schotland in: de M8 van Glasgow naar Edinburgh, de M74 van Glasgow naar de Engelse grens bij Gretna en de M73 die deze twee verbindt. Ten westen van de stad loopt de A725 die deze twee snelwegen verbindt en daarnaast de verbinding vormt met Coatbridge, East Kilbride en Blantyre. In het centrum kruisen de A721 en de A775 elkaar. De A721 loopt van Glasgow en Viewpark naar Bellshill en verder naar het zuiden richting Motherwell en Wishaw. De A775 start in Bellshill en verbindt de stad met het aaneengesloten Holytown.

Ten oosten van Bellshill verbindt een spoorwegknooppunt de Argyle Line en Shotts Line met elkaar. Beide lijnen hebben een stop bij het station Bellshill in het centrum.

Geboren in Bellshill[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]