Bemanning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bemanningsleden van het internationale ruimtestation (ISS), 28 oktober 2009. Geheel rechts de Belgische astronaut Frank De Winne.

De bemanning of bezetting is het personeel van een vaartuig, vliegtuig of voertuig. Het is de groep mensen die aan boord werken van een boot, schip, vliegtuig of ruimtevaartuig, of een militair voertuig of een stuk artillerie zoals een tank of houwitser bedienen.

De term is oorspronkelijk afkomstig uit de scheepvaart. Soms wordt ook wel de Engelstalige benaming crew of het Franstalige equipage gebruikt. Andere (verouderde) termen zijn scheepsvolk, schepelingen, manschap en hens ("alle hens aan dek"). Artikel 1 van de Nederlandse Zeevaartbemanningswet definieert de bemanning van een schip als de "personen die een schip bemannen met inbegrip van de kapitein; de kapitein, de scheepsofficieren, de scheepsgezellen, en de overige opvarenden die in de monsterrol worden genoemd"[1].

Meestal heeft de bemanning een hiërarchische bevelstructuur, met een gezagvoerder (de kapitein, schipper of piloot) die samen met een groep officieren leiding geeft aan de ondergeschikte bemanningsleden. Vaak wordt gesproken van "de kapitein en zijn bemanning". Er kunnen uniforms gedragen worden die de rangen van de verschillende bemanningsleden aangeven. De hiërarchische bevelstructuur geldt niet alleen op militaire vaar- en vliegtuigen maar ook in de civiele scheep- en luchtvaart. Passagiers vormen geen deel van de bemanning.

De term "bemanning" wordt ook gebruikt in de roeisport. De bemanning van de roeiboot wordt geleid door de stuurman of -vrouw. Daarnaast omvat de bemanning de "slag", die geheel achter in de boot zit, en de "boeg", die helemaal voor in de boot zit.

Zie ook[bewerken]