Ben J. Kouwer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Benjamin Jan (Ben) Kouwer (Groningen, 1924 – aldaar, 3 september 1968[1]) was een Nederlands psycholoog.

Kouwer studeerde aanvankelijk scheikunde maar stapte tijdens de Tweede Wereldoorlog over op psychologie. Hij studeerde aan de Universiteit Utrecht en in Parijs. Kouwer werd opgeleid in de fenomenologische psychologie, maar nam hier later afstand van. Hij promoveerde in 1949 op het proefschrift Colours and their characters. In 1951 publiceerde hij Inleiding in de psychologie, samen met Johannes Linschoten.

In 1955 werd Kouwer benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, als opvolger van J. Th. Snijders. Op 1 oktober van dat jaar sprak hij zijn inaugurele rede De taak van de psycholoog uit.[2] In 1959 was hij projectleider van een sociaal-psychologisch onderzoek in Oost-Groningen en Drenthe, en samensteller van het eindverslag Enkele sociaal-psychologische aspecten van de industrialisatie van Oost-Groningen en Oost- Drenthe.[3]

In 1962 publiceerde Kouwer onder de titel De heilige Genet een vertaling en bewerking van Saint Genet, comédienne et martyr (1952) door Jean-Paul Sartre. Een jaar later verscheen Het spel van de persoonlijkheid (1963), decennialang een Nederlands standaardwerk over persoonlijkheidsleer, waarin Kouwer betoogt dat het zelf niet bestaat: "Schil na schil blijkt van onze persoonlijkheid weg te pellen. Slechts een nieuwe schijnlaag komt telkens weer tevoorschijn."

Kouwer was ook een niet onverdienstelijk amateur-pianist.[4]

Hij overleed op 47-jarige leeftijd en werd op 6 september 1968 in stilte gecremeerd.[1]
Na zijn dood verschenen nog Inleiding tot de factoranalyse (1971) en Existentiële Psychologie (1973), beide bezorgd door zijn opvolger Willem Hofstee.

Bibliografie[bewerken]

  • Inleiding in de psychologie (1951), met J. Linschoten
  • Tests in de psychologische practijk (1952)
  • Gewetensproblemen van de toegepaste psychologie (1955)
  • De heilige Genet : Martelaar en komediant (1962)
  • Het spel van de persoonlijkheid : Theorieën en systemen in de psychologie van de menselijke persoon (1963)
  • Inleiding tot de factoranalyse (1971)
  • Existentiële psychologie : Grondslagen van het psychologisch gesprek (1973)