Naar inhoud springen

Ben Johnson (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ben Johnson
Ben Johnson (1969)
Algemene informatie
Geboren Shidler, 13 juni 1918
Overleden Mesa, 8 april 1996
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1939–1996
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Ben Johnson (Shidler, 13 juni 1918Mesa, 8 april 1996) was een Amerikaans acteur van Cherokee-Ierse afkomst. Hij won in 1972 een Oscar voor zijn bijrol als Sam the Lion in The Last Picture Show. Daarnaast kreeg hij acht andere acteerprijzen toegekend, waaronder een Golden Globe, een BAFTA en een National Board of Review Award (allen voor The Last Picture Show). Behalve acteur was Johnson tevens rodeorijder, stuntman en ranchhouder.

Johson was oorspronkelijk veehouder op een ranch, maar kwam door een opdracht terecht in Californië. Daar aangekomen bleef hij hangen als stuntman en stuntdubbel voor verschillende acteurs. Na een paar echte rollen, keerde Johson toch terug naar zijn oorspronkelijk ambacht en nam zodoende deel aan rodeo's en lassowedstrijden, net zoals zijn vader dat voor hem deed. Dit betaalde alleen niet veel, in tegenstelling tot het spelen in films. Daarom keerde hij terug naar Hollywood en bouwde zijn cv uit tot meer dan 65 filmrollen, meer dan tachtig inclusief die in televisiefilms.

Johnson trouwde in 1941 met Carol Elaine Jones en bleef samen met haar tot aan haar overlijden in 1994. Twee jaar later stierf hij zelf aan een hartaanval.

*Exclusief veertien televisiefilms

[bewerken | brontekst bewerken]
Voorganger:
John Mills
voor Ryan's Daughter
Academy Award voor Beste Mannelijke Bijrol
1971
voor The Last Picture Show
Opvolger:
Joel Grey
voor Cabaret