Ben Nevis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ben Nevis
Ben nevis.jpg
Hoogte 1345 m
Coördinaten 56° 47′ NB, 5° 0′ WL
Ligging Schotland
Ben Nevis
Ben Nevis
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Ben Nevis (Schots-Gaelisch: Beinn Nibheis) is de hoogste berg van Schotland en ligt in het Grampian Gebergte in het graafschap Inverness aan de ingang van de Glenmore. Het is eveneens de hoogste berg van het volledige Verenigd Koninkrijk. Ben Nevis is 1345 meter hoog en bevindt zich nabij Fort William, ongeveer 160 km ten noorden van Glasgow. Het spreekt voor zich dat dit ook de hoogste munro (top van minstens 3000 voet) is. De berg bestaat uit gneis en graniet, de top uit porfier.

De weersomstandigheden die heersen op de top van Ben Nevis maken de beklimming verraderlijker dan men zou verwachten van een berg van deze eerder matige hoogte. Statistieken:

  • De top bevindt zich gemiddeld 355 dagen per jaar in de wolken.[1]
  • 4350 mm neerslag (de stad Fort William aan de voet van de berg haalt slechts 2050 mm.[2])

De beklimming van Ben Nevis is erg populair; gemiddeld 100.000 mensen per jaar beklimmen hem,[3][4] waarvan een groot deel onervaren is in het bergwandelen in dergelijke omstandigheden.[bron?] Ongeveer drie kwart van de beklimmers gebruiken het Pony Track vanuit Glen Nevis.[5]

De beklimming via het Pony Track vanuit Glen Nevis

De weersomstandigheden nabij de top en de steile kliffen kostten tussen 1990 en 1995 zeker 13 mensenlevens[6] (waarvan 8 tijdens het rotsklimmen).

Op de top bevindt zich de ruïne van een weerstation, dat van oktober 1883 tot oktober 1904 permanent bemand werd (de beklimming diende dus elke dag te gebeuren).

Whisky[bewerken]

Ben Nevis is ook de naam van een whiskydistilleerderij. Dit bedrijf maakt naast enkele whisky's voor producenten van blended whisky ook een single malt whisky onder eigen naam.