Bender (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
'Tighina' verwijst hierheen. Voor het voormalige departement, zie Tighina (departement).
Bender
Bendery
Stad in Moldavië Vlag van Moldavië
Wapen
Bender (Moldavië)
Bender
Situering
Arrondissement (raion) Bender
Coördinaten 46° 50′ NB, 29° 28′ OL
Algemeen
Oppervlakte 39 km²
Inwoners
(2015)
91.000
(2 inw./km²)
Politiek
Burgemeester Aleksander Ivanovich Posudnevsky
Foto's
Foto skyline
Portaal  Portaalicoon   Moldavië

Bender (Russisch: Бенде́ры, Bendery; vroeger Tighina), is een stad in Moldavië en de enige stad aan de rechteroever van de Dnjestr die tot Transnistrië (Transnistrische Moldavische Republiek) behoort.

Al in de tweede eeuw voor de jaartelling bestond een nederzetting op de plek van het huidige Bender. Achtereenvolgens werd het veroverd door troepen uit Kiev, Mongolië, Genua, Moldavië en het Ottomaanse Rijk. Koning Karel XII van Zweden hield zich enkele jaren op in Bender, totdat hij door Ahmed III werd afgevoerd naar Istanbul. In 1818, na diverse aanvallen veroverde Rusland het stadje. Tussen de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog behoorde Bender tot Roemenië. Na de Tweede Wereldoorlog werd het ingelijfd bij de Sovjet-Unie en viel in de Moldavische Socialistische Sovjet Republiek.

De oorlog van 1991 en 1992 tussen Moldavië en Transnistrië werd vooral uitgevochten in deze stad. Hierbij vielen duizenden doden. Toen de oorlog door Transnistrië gewonnen was, werd Bender ook ingelijfd.

Bender is de tweede stad van Transnistrië. De bevolking bestaat uit Russen, Oekraïners en Moldaviërs.

De spoorlijn van Odessa in Oekraïne naar Chisinau in Moldavië kruist in Bender de 'grens' tussen Transnistrië en (de rest van) Moldavië. Er rijden echter nog maar weinig doorgaande treinen. Treinen beginnen en eindigen vaak in het station "Bender 2", een provisorisch station nabij Bender dat op het grondgebied van het niet-afgescheiden gedeelte van Moldavië ligt.

Bestuurlijk is Bender een gemeente - met stadstitel - en de hoofdplaats van de Moldavische bestuurlijke eenheid (unitate administrativ-teritorială) Bender.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Karel XII wordt gevangengenomen door de Janitsaren (1713)