Benjamin Richard Canneman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Benjamin Richard Canneman
Burgemeester B.R.Canneman
Algemene informatie
Volledige naam Benjamin Richard Canneman
Geboren 13 augustus 1909
Overleden 28 oktober 1982
Partij PvdA
Titulatuur Mr. Dr.
Politieke functies
1949-1971 burgemeestervan Hoorn
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Benjamin Richard Canneman (Den Haag, 13 augustus 1909 – aldaar, 28 oktober 1982) was burgemeester van Hoorn. Canneman is de broer van Elias Canneman

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd geboren als zoon van Elias Canneman (1872-1948) en Catherine Jeannette Françoise Charlotte Hasselman (1872-1955). Zijn vader is werkzaam geweest als refendaris bij het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Na zijn studie rechten aan de Universiteit van Leiden promoveerde B.R. Canneman in 1936 aldaar op het onderwerp "Represailles". Na een start als directiesecretaris van de Rijkswerkinrichting te Veenhuizen werd Canneman in 1939 benoemd als afdelingshoofd van de Provinciale Griffie Drenthe te Assen en Chef van het Kabinet van de commissaris van de Koningin. Tevens fungeerde hij als rechter-plaatsvervanger bij de Arrondissementsrechtbank te Assen en als voorzitter van een oorlogstribunaal aldaar.
In 1949 werd hij, in navolging van zijn grootvader Benjamin Richard Ponningh Hasselman, burgemeester en wel van de Noord-Hollandse gemeente Hoorn.

Burgemeester van Hoorn[bewerken | brontekst bewerken]

In de 22 jaar die Canneman als burgemeester van Hoorn functioneerde (van 1949 tot 1971) is de stad aangewezen als groeikern met een aanzienlijke overloop uit Amsterdam. Hij stelde de gemeenschappelijke regeling van Westfriese gemeenten op die zou resulteren in het Samenwerkingsorgaan Westfriesland. Als voorzitter bewerkstelligde hij een fusie tussen het toenmalige Stadsziekenhuis en het ziekenhuis de Villa, waaruit het Streekziekenhuis is voortgekomen. Ook het industrieterrein Hoorn '80 is onder zijn beleid tot stand gekomen. De uitbreidingsplannen in de Grote Waal en Risdam werden onder zijn leiding verwezenlijkt. De monumentenzorg had zijn grote aandacht , hetgeen resulteerde in het (eerste) erelidmaatschap van de Vereniging Oud-Hoorn. Voor zijn verdiensten werd hij onderscheiden (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau).

Dr Lucas van Hasselt[bewerken | brontekst bewerken]

Onder het pseudoniem Dr Lucas van Hasselt schreef Canneman een aantal artikelen over de geschiedenis van Hoorn, die werden uitgegeven door het Genootschap Oud-Westfriesland.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Ruit Statenlogement

Als laatste burgemeester, die volledig in het Statenlogement in Hoorn zetelde, is zijn wapen bij zijn afscheid in mei 1971 in het raam van de toenmalige burgemeesterskamer van het Statenlogement geplaatst.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Canneman was getrouwd met de aquarelliste Digna Canneman-Boland (1912-2003). Zij hadden vier kinderen.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Mr Dr B.R.Canneman, Represailles, dissertatie Rijksuniversiteit Leiden, Rotterdam, 1936
  2. Mr B.R.Canneman, 600 jaar Stadsbestuur te Hoorn, Hoorn, 1957
  3. Dr Lucas van Hasselt, Hoorn in 1851 bij de inwerkingtreding van de Gemeentewet, in Westfriesland Oud&Nieuw, 43e bundel, Hoorn, 1976
  4. Dr Lucas van Hasselt: Hoorn's stadsbestuur in vroeger eeuwen, in: Westfriesland Oude Nieuw, 44e bundel, Hoorn, 1977

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
H.C. Leemhorst
Burgemeester van Hoorn
1949 - 1971
Opvolger:
F. Tjaberings
Zie de categorie Benjamin Richard Canneman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.