Naar inhoud springen

Benzoverbinding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Benzoverbinding voor het laatst bewerkt door PieterJanR (overleg | bijdragen) op 19 mei 2019 16:48. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

In de organische chemie wordt het voorvoegsel benzo- gebruikt om aan te geven dat door het toevoegen van een aantal onverzadigde koolstofatomen aan een al onverzadigde, en vaak ook al aromatische, verbinding een (extra) aromatische ring ontstaan is. Tussen het voorvoegsel benzo- en de naam van de stamverbinding wordt met letters aangegeven op welke plaats aan de stamverbinding de extra aromatische ring ontstaan is. De letters worden tussen blokhaken geplaatst. Het aantal koolstofatomen dat moet worden toegevoegd is vaak 4, maar noodzakelijk is dat niet. Soms zijn er ook meerdere manieren om de nieuwe verbinding te benoemen.

Stamverbinding Structuurformule stamverbinding Structuur benzoverbinding Naam benzoverbinding
Antraceen Benzo[a]antraceen, de linker bovenring is ontstaan door vier koolstofatomen te koppelen aan de stamverbinding.
Fenantreen Benzo[b]fenantreen, de naam alfabetiseert na benzo[a]antraceen, en lijkt dus wel systematisch, maar is het niet. De meest rechtse ring is nu de extra ring, ontstaan door het toeveoegen van 4 koolstofatomen aan de stamverbinding.
Pyreen Benzo[a]pyreen, de meest linkse ring is de extra ring, ontstaan door 4 extra koolstofatomen te koppelen aan de stamverbinding.
Fluoranteen Benzo[b]fluoranteen, de meest linkse ring is de extra ring, ontstaan door 4 extra koolstofatomen te koppelen aan de stamverbinding.
Benzo[ghi]fluoranteen, de ring linksboven is de extra ring, ontstaan door twee extra koolstofatomen te koppelen aan de stamverbinding.
Benzo[j]fluoranteen, de ring linksonder is de extra ring, ontstaan door 4 extra koolstofatomen te koppelen aan de stamverbinding.
Benzo[k]fluoranteen, de meest linkse ring is de extra ring, ontstaan door 4 extra koolstofatomen te koppelen aan de stamverbinding.