Bernard Francis Law

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bernard Francis Law
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt emeritus
Titelkerk Santa Susanna
Creatie
Gecreëerd door paus Johannes Paulus II
Consistorie 25 mei 1985
Kerkelijke carrière
1973-1984 bisschop van Springfield-Cape Girardeau
1984-2002 aartsbisschop van Boston
2004-2011 aartspriester van de Santa Maria Maggiore
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Bernard Francis Law (Torreón, 4 november 1931) is een Amerikaans geestelijke en kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk.

Law studeerde aan de Universiteit van Harvard (bachelor middeleeuwse geschiedenis) en aan de seminaries in St. Benedict (Louisiana) en Worthington (Ohio). Hij werd op 21 mei 1961 priester gewijd door Egidio Vagnozzi, apostolisch delegaat in de Verenigde Staten. Tot 1973 werkte hij als pastoor in het bisdom Natchez-Jackson. Hij was er ook hoofdredacteur van het bisdomblad. In 1968 werd hij Kapelaan van Zijne Heiligheid.

In 1973 werd hij door paus Paulus VI benoemd tot bisschop van Springfield-Cape Girardeau, als opvolger van William Wakefield Baum. In 1984 werd hij metropolitaan aartsbisschop van Boston.

Tijdens het consistorie van 25 mei 1985 creëerde paus Johannes Paulus II hem kardinaal. De Santa Susanna werd zijn titelkerk. Kardinaal Law moest eind 2002 aftreden ten gevolge van zijn optreden in het schandaal rond grootschalig misbruik van kinderen in het aartsbisdom.[1] Hem werd onder meer verweten een priester die verdacht werd van het verkrachten van jongens te hebben benoemd als conrector van een rusthuis voor gepensioneerde priesters.[2] In mei 2004 benoemde Johannes Paulus II hem tot aartspriester van de Basiliek van Santa Maria Maggiore. Kardinaal Law - die in Rome woont - nam deel aan het conclaaf van 2005, dat leidde tot de verkiezing van paus Benedictus XVI.

Op 21 november 2011 aanvaardde paus Benedictus het ontslag van de inmiddels tachtigjarige Law. Hij benoemde de Spaanse aartsbisschop Santos Abril y Castelló tot nieuwe aartspriester van de Santa Maria Maggiore.[3]

Het journalistiek onderzoek van The Boston Globe naar de grootschalige doofpotoperatie van de Katholieke Kerk, waarin kardinaal Law een centrale rol speelde, was in 2015 het onderwerp van de film Spotlight (film). Deze film kreeg in 2016 de Oscar voor beste film.