Bernarda Fink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bernarda Fink (29 augustus 1955, Buenos Aires) is een Argentijns mezzosopraan en de zus van bas-bariton Marcos Fink.

Fink werd opgeleid aan het Instituto Superior de Arte van het Teatro Colón in Buenos Aires. Daar trad ze ook vaak op, onder andere met de Academia Bach tijdens de daaraan gelieerde jaarlijkse Festivales Musicales de Buenos Aires. Na haar succes bij de Nuevas Voces Liricas in 1985 vertrok Fink naar Europa. Allereerst naar Praag, waar ze geholpen door haar kennis van de taal en achtergronden (Fink stamt van Sloveense voorouders) en de samenwerking met de Česká filharmonie (Tsjechisch Philharmonisch Orkest), het Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK (Praags Symfonie-orkest) en het Suk Chamber Orchestra (Suk Kamerorkest) haar roem uitbouwde met het klassieke Tsjechische repertoire.

Later volgden belangrijke klassieke muziekgezelschappen: de Wiener Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra, het Gewandhausorchester Leipzig, het Residentie Orkest, Concerto Köln, het Orchestre philharmonique de Radio France, het Orchestre National de France, de Akademie für Alte Musik Berlin, het Ensemble Orchestral de Paris, het Mozarteum Orchester Salzburg, de Academy of St Martin-in-the-Fields, het Concertgebouworkest, de Staatskapelle Dresden, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, The English Baroque Soloists, de New Japan Philharmonic, I Solisti Veneti, Les Musiciens du Louvre, Musica Antiqua Köln, het Orchestre de la Suisse Romande, onder leiding van dirigenten als René Jacobs, Philippe Herreweghe, John Eliot Gardiner, Nikolaus Harnoncourt, Trevor Pinnock, Sir Neville Marriner, Marc Minkowski en Sir Roger Norrington.

Bernarda Fink is vooral geroemd als vertolker van opera van voor de romantiek, maar ook haar liedvertolking, zowel in het klassieke repertoire van bijvoorbeeld Dvořák, als van traditionele Argentijnse volksliedjes is geliefd bij kenners. Haar werk is vooral uitgebracht op de labels van Hyperion en Harmonia Mundi.

Prijzen (onvolledig)[bewerken]

Nominaties (onvolledig)[bewerken]

  • 2005 - National Academy of Recording Arts and Sciences: nominatie Grammy Award Best Classical Album
  • 2005 - National Academy of Recording Arts and Sciences: nominatie Grammy Award Best Opera Recording
  • 2005 - National Academy of Recording Arts and Sciences: nominatie Grammy Award Best Classical Vocal Performance
  • 2007 - National Academy of Recording Arts and Sciences: nominatie Grammy Award Best Classical Album
  • 2007 - National Academy of Recording Arts and Sciences: nominatie Grammy Award Best Opera Recording
  • 2007 - National Academy of Recording Arts and Sciences: nominatie Grammy Award Best Classical Vocal Performance