Bernhard Grzimek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gedenkplaat voor Bernhard Grzimek in zijn geboorteplaats Nysa
De tombe van Michael en Bernhard Grzimek bovenaan de Ngorongoro-krater. Michael Grzimek is de zoon van Bernhard, die er op 25-jarige leeftijd crashte met een vliegtuig.

Bernhard Klemens Maria Grzimek (Neisse (Opper-Silezië), Duitse Keizerrijk, tegenwoordig Nysa, Polen, 24 april 1909 - Frankfurt am Main, 13 maart 1987) was een Duitse bioloog en documentairemaker.
In de jaren zestig en zeventig was hij door zijn regelmatig verschijnen op televisie een van de populairste zoölogen (dierkundigen) van het toenmalige West-Duitsland.

Grzimek was lange tijd een dierenarts, later werd hij langdurig dierentuindirecteur in Frankfurt am Main, succesvol filmer van dieren en auteur en heruitgever van vele beroemde boeken over dieren, en van de naar hem genoemde dierenencyclopedie, in Nederland beter bekend als Het leven der dieren.

Van 1970 tot 1973 was Grzimek eveneens werkzaam als natuurbeschermer namens de Duitse regering. In 1975 richtte hij samen met Horst Stern en negentien andere milieubeschermers de Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (afgekort BUND) op. Voorts was hij tot aan zijn overlijden voorzitter van de zoölogische vereniging van de stad Frankfurt am Main.

Grzimek won een Oscar voor zijn documentaire Serengeti Shall Not Die bij de 32ste Oscaruitreiking in 1960. Bernhard Grzimek overleed op 77-jarige leeftijd.