Bestensorder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bestensorder (Engels: market order) is een term die gehanteerd wordt in de handel in effecten. Het is één van de ordertypen die mogelijk is in het handelssysteem op de Nederlandse beurs, het NSC.

De bestensorder is een order die tegen de beste prijs van het moment uitgevoerd wordt. Dat houdt in, dat op het moment van het plaatsen van de order er gekeken wordt wat de beste prijs in de markt is (bij een aankooporder: wat is de laagste prijs, bij een verkooporder: wat is de hoogst geboden prijs). De order wordt op dat moment onmiddellijk tegen die prijs uitgevoerd.

Wanneer het aantal aangeboden stukken tegen de beste prijs niet voldoende is, wordt vervolgens in de markten verder gezocht naar de openstaande orders met de één na beste prijs, en zo voort totdat de order geheel gevuld is.

De bestensorder is het ordertype dat gehanteerd wordt wanneer men beslist van zijn stukken af wil, of wanneer men per se bepaalde stukken wil hebben, ongeacht de prijs die betaald moet worden (hoewel de belegger wel zal verwachten dat het voor een bepaalde prijs uitgevoerd zal worden).

Bij een sterke koersstijging of -daling kan een bestensorder tot gevolg hebben dat men veel meer betaalt, of veel minder ontvangt, dan verwacht. Het hanteren van dit type order is derhalve niet zonder risico. Bij minder liquide effecten zijn bestensorders gevaarlijk omdat men soms op erg slechte prijzen kan handelen.

Sinds 2007 zijn op Euronext Nederland voor de ca. 200 open-end beleggingsfondsen alleen bestensorders mogelijk, zie het handelssysteem voor aandelen in beleggingsfondsen.

Zie ook[bewerken]