Bestuursniveau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een bestuursniveau of bestuurslaag is een onderdeel van de (federale) staat waar beslissingen worden genomen over bepaalde gebieden en bevoegdheden. Landen zijn over het algemeen opgedeeld in minimaal twee bestuurslagen, maar soms ook meer.

Nederland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bestuurlijke indeling van Nederland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Nederland spreekt men ook van bestuurslagen, zoals de gemeente, de provincie, en de nationale regering. Ook in andere landen is deze term van toepassing, al wordt hij daarom niet overal gebruikt.

In Nederland is het bestuur opgedeeld in drie lagen:

Het Rijk (het landsbestuur)
De 12 provincies De 3 openbare lichamen BES
De 388 gemeenten

Hiernaast bestaan nog 23 waterschappen, die door de provincies worden ingesteld en opgeheven maar buiten de geografische indeling in provincies en gemeenten vallen.

België[bewerken]

In België wordt de term 'bestuursniveau' gebruikt om aan te duiden welke instelling voor welke domeinen bevoegd is.

In Vlaanderen en Wallonië ligt de provinciale bestuurslaag tussen de gemeentelijke en die van het gewest. Er zijn dus vier bestuurslagen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft geen provincies en dus drie bestuurslagen. Hierbij staan de federale staat, de gemeenschappen en de gewesten bovenaan, gevolgd door de provincies en daaronder de gemeenten. De twee laatste niveaus staan onder toezicht van de hogere overheden. In Antwerpen bestaan er ook nog districten onder het gemeentelijk niveau. Elk bestuursniveau heeft zijn eigen grondgebied en bevoegdheden, met een eigen wetgevende en uitvoerende macht.

De jure bestaat er geen hiërarchie tussen de federale overheid, die van de gemeenschappen en die van de gewesten.

Suriname[bewerken]

Suriname is onderverdeeld in tien districten, die op hun beurt zijn onderverdeeld in ressorten. Suriname kent geen gemeenten.

  • Republiek Suriname
  • 10 districten
  • 62 ressorten

Externe link[bewerken]