Bethel (Israël)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De jakobsladder (ca. 1691) in Bethel - een schilderij van Michael Willmann (in 1945 verloren gegaan)

Bethel, in de nieuwe Bijbelvertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap gespeld als Betel (Hebreeuws voor Huis van El of Huis van God), is een Bijbelse plaats.

De plaats wordt reeds onder die naam genoemd in Genesis 12 en 13, in de geschiedenis van Abram. Uit het vervolg blijkt dat de plaats toen nog Luz heette. Toen Jakob op de vlucht was voor zijn tweelingbroer Esau, zag hij in een droom een ladder naar de hemel. Engelen gingen de ladder op en af en bovenaan stond God, die Jakob en zijn nageslacht het land Kanaän beloofde. Daarom veranderde Jakob de naam van de plaats Luz in Bethel (Genesis 28:10 - 22). Ook in Genesis 35 wordt beschreven hoe de plaatsnaam Luz in Bethel wordt veranderd. In Jozua 16:2 wordt de plaats "Bethel, behorend bij Luz" genoemd.

Tegenwoordig[bewerken]

De plaats Bethel komt overeen met het huidige Palestijnse dorp Beitin op de Westelijke Jordaanoever, 10 km ten noorden van Jeruzalem, waarmee het in de Israëlitische tijd concurreerde als belangrijkste religieus centrum. In de nabijheid ligt de tegenwoordige joodse nederzetting Beit El (Arabisch voor Huis van El).

Vooral in de Verenigde Staten en Canada zijn veel plaatsen gesticht met de naam Bethel. Leden van de daar ontstane geloofsgemeenschap Jehova's getuigen noemen hun kantoren Bethel.

De benaming van een bezielde steen, een betyl, namelijk zuilen en steles die het goddelijke kunnen symboliseren zou hiervan zijn afgeleid. Dit concept is afkomstig uit het prehistorisch sjamanisme.