Bethel (Kanaän)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bethel (Israël))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De jakobsladder (ca. 1691) in Bethel - een schilderij van Michael Willmann (in 1945 verloren gegaan)
Bethel en omgeving in 1894

Bethel of Betel is de naam die in de Hebreeuwse Bijbel gegeven is aan een plek gelegen bij de oud-Kanaänitische stad Luz.[1] Het is gelegen in het Gouvernement Ramallah & Al-Bireh op de Westelijke Jordaanoever van Palestina.

In de Bijbel[bewerken]

De naam Bethel wordt in de Hebreeuwse Bijbel genoemd in Genesis 12 en 13 in de geschiedenis van Abraham. (Volgens Genesis 28 en 48 heette de plaats oorspronkelijk Luz.) Volgens dit verhaal was Jakob op de vlucht voor zijn tweelingbroer Esau en zag hij op die plek in een droom een ladder naar de hemel - de Jakobsladder. Engelen gingen de ladder op en af en bovenaan stond God, die Jakob en zijn nageslacht het land Kanaän beloofde. Jakob richtte daar een steen op en gaf die plek de naam Beth-El (Hebreeuws voor Huis van El of Huis van God).[2] Ook in Genesis 35 wordt beschreven hoe de plaatsnaam Luz in Bethel werd veranderd. In Jozua 16:2 wordt de plaats nog "Bethel, behorend bij Luz" genoemd.

De benaming van een bezielde steen, een betyl, een zuil of een stele zou hiervan afgeleid kunnen zijn. Dit concept is afkomstig uit het prehistorisch sjamanisme. Het is onduidelijk waar de plek 'Bethel' heeft gelegen. Het kan zowel al-Bireh als Beitin zijn.[3][4]

Vooral in de Verenigde Staten en Canada zijn veel plaatsen gesticht met de naam Bethel. Leden van de daar ontstane geloofsgemeenschap Jehova's getuigen noemen hun kantoren Bethel.

Gezicht op Beitin, 2011

Huidige tijd[bewerken]

Israëlische nederzetting Beit El[bewerken]

In 1967 in de Zesdaagse oorlog heeft de staat Israël de Westelijke Jordaanoever militair bezet. In de nabijheid van Beitin is op een Israëlische legerbasis in 1977 een illegale orthodox-joodse Israëlische nederzetting gesticht met de naam Beit El[5] met in 2002 4410 bewoners. Beit El heeft diverse buitenposten, zogenoemde 'outposts', waaronder Ulpana en Jabel Artis (ook wel Pisgat Ya'akov genoemd). Later dat jaar bleek dat met valse documenten van de Afdeling Nederzettingen van de Zionistische Wereldorganisatie (WZO) en uitgevoerd door de organisatie Amana, een groot deel van de nederzetting was gebouwd op privaat Palestijns land.[6]

Na een petitie van de Palestijnse landeigenaren bij het Hooggerechtshof werd in 2008 een deel van Ulpana met 30 appartementen gesloopt.

De buitenpost (outpost) Ulpana van Beit El. Op de achtergrond de buitenpost Jabel Artis, 2011