Betonuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Betonuur was een Nederlands radioprogramma van de VARA op Hilversum 3 dat werd uitgezonden op de vaste VARA dinsdag van 17.00 tot 18.00 uur vanaf 6 januari 1976 tot medio 1982. Het programma waarin harde muziek, voornamelijk hardrock en heavy metal, werd gedraaid werd gepresenteerd door Alfred Lagarde.

Het programma begon jarenlang met de aankondiging van de nieuwe Hilversum 3 troetelschijf, met daarna een kort humoristisch hoorspel waarin alle stemmen door Lagarde zelf werden vertolkt. Aan het eind van het programma waren "de hardste vijf" nummers, ook gekozen door de luisteraars, te horen, vandaar de naam Betonuur dat een verwijzing was naar de hardheid van beton. Af en toe waren er ook live optredens, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse live uitzending van VARA's Lijn 3.

Na de overstap van Lagarde in 1982 naar VOO verdween het programma. In 1983 kwam op het tijdstip het nieuwe programma de Verrukkelijke 15. Naast het Betonuur was er in die tijd ook in het KRO radioprogramma Stampij, gepresenteerd door Hanneke Kappen, harde muziek te horen maar dan voornamelijk stevige hardrock.