Beuel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beuel
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Beuel
Beuel (Noordrijn-Westfalen)
Beuel
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Noordrijn-Westfalen
Gemeente Bonn
Coördinaten 50° 44′ NB, 7° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 33,2 km²
Inwoners
(31 december 2008)
66.366
(1.999 inw./km²)
Hoogte 45,6–194,8 m
Burgemeester Guido Déus (Bezirksbürgermeister)
Overig
Postcodes 53225, 53227, 53229
Netnummer 0228
Detailkaart
Kaart van Beuel
Beuel in Bonn
Foto's
De noordelijke Rijnoever van Beuel gezien vanaf de Kennedybrücke
De noordelijke Rijnoever van Beuel gezien vanaf de Kennedybrücke
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Beuel is een stadsdistrict van Bonn en was tot 1969 een gemeente in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het omvat het gehele grondgebied van de gemeente Bonn aan de rechter zijde van de Rijn.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Beuel ligt op de rechter zijde van de Rijn. Noordelijk grenst het aan Niederkassel en Troisdorf, oostelijk aan Sankt Augustin en zuidelijk aan Königswinter.

Wijken[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het jaar 1139 komt Beuel voor het eerst voor in de geschriften, onder de naam Builia. Hierna komt de plaats voor als Buele (1143), tussen 1156 en 1333 als Buwele en vanaf 1732 als Bewel. De naam is afgeleid van Buel (middelhoogduits: Buhil) of Büchel en betekent glooiing of verhoging. Dit wijst erop, dat het dorp Beuel op een heuvel tussen meerdere oude rijnarmen werd opgericht. Een van de eerste vernoemingen van Beuel hangt met een dotatie, schenking samen, die op 17 september 1156 door Keizer Frederik I van Hohenstaufen werd gedaan. Hier ging het om het bezit van het Rheindorfer Hof met drie wijngaarden.

Beueler Schanze rond 1703 (Fort de Bourgogne)

Op politiek gebied was het gebied sinds de 15e eeuw verdeeld: Schwarzrheindorf en Vilich vormden het eerste deel van Keur-Keulen aan de rechter zijde van de Rijn, terwijl de andere plaatsen tot Berg en daarmee tot Amt Löwenburg behoorden. De grens liep ter hoogte van de huidige Kennedybrücke. Tegen het einde van de 16e eeuw, tijdens de Keulse Oorlog, werd in Beuel een fort gebouwd. Beuel was in deze tijd vaak uitgangspunt tot inlijving door Bonn vanuit de Beueler Schanze. Sinds de 18e eeuw werd Beuel door de Beueler Wäschereien (wasserijen van Beuel) gekenmerkt.

In het jaar 1952 werd de gemeente Beuel tot stad verklaard en behield een eigen wapen. Deze toont op een gouden achtergrond 13 blauwe sterren en een schip op de Rijn. De 13 sterren staan voor de 13 dorpen, die de voormalige gemeente Beuel had. Het schip symboliseert de belangrijkste economische tak van Beuel in vroegere tijden: de visserij.

De stad bestond slechts kort, doordat Beuel in 1969 door de gemeentelijke herindeling door Bonn werd opgenomen en heden ten dage vormt Beuel samen met de tevens voormalige gemeenten Oberkassel en Holzlar het stadsdistrict Beuel.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

De 19 zetels van de "Bezirksvertretung" (districtsvertegenwoordiging) zijn als volgt verdeeld:

Partij Zetels (2004) Zetels (2009)
CDU 8 6
SPD 6 5
GRÜNE 3 4
FDP 1 2
Bürger Bund Bonn 1 1
LINKE - 1

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Beuel is via het station Bonn-Beuel langs de spoorlijn Keulen - Wiesbaden bereikbaar.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]