Bienen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bienen
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Bienen
Bienen (Noordrijn-Westfalen)
Bienen
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Noordrijn-Westfalen
Kreis Kleve
Gemeente Rees
Coördinaten 51° 48′ NB, 6° 22′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,71 km²
Inwoners
(2009)
884
(101 inw./km²)
Overig
Postcode 46459
Netnummer 02851
Foto's
Sint-Cosmas en Damiankerk, Bienen
Sint-Cosmas en Damiankerk, Bienen
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Bienen is een plaats en ortsteil behorend tot de gemeente Rees in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het dorp ligt in Kreis Kleve in het Nederrijngebied op de rechteroever van de Rijn, drie kilometer ten westen van Millingen, en heeft bijna negenhonderd inwoners.

Grietherbusch en Grietherort[bewerken | brontekst bewerken]

Bienen ligt net achter de dijk. Tot Bienen behoren ook de buurtschappen Grietherbusch en Grietherort. Deze liggen aan de Rijn, buitendijks ten westen van Bienen, te midden van natuurgebieden. Deze natuurgebieden zijn: de Grietherorter Altrhein en de Bienener Altrhein.

Binnendijks bevindt zich de voormalige windmolen "Rosau", die teruggaat op een middeleeuwse verdedigingstoren. Aan de dijk rond Bienen is in het bouwkundig monument Haus Weegh een natuurbeschermingsstation gevestigd.[1] De dijk werd rond 2020 vernieuwd en verhoogd.

Ten noorden van Slot Hueth wordt het landschap gekenmerkt door een netwerk van rechte afwateringssloten. In dat poldergebied bevinden zich de beschermde vogelbroedgebieden van de Hetter-Millinger Bruch.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 1945, in de nadagen van Operation Veritable, werd de plaats zwaar gebombardeerd en voor het overgrote gedeelte in puin gelegd. Arbeitslager Groin of Kamp Rees lag op geringe afstand van Bienen en herbergde in de winter van 1944-45 honderden Nederlandse en buitenlandse dwangarbeiders.

Aan de muur van de begraafplaats rond de kerk zijn plaquettes aangebracht ter ere van de slachtoffers en de bij de bevrijding gesneuvelde Schotse en Canadese soldaten. Aan de rand van het dorp ligt de Duitse militaire begraafplaats Bienen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]