Naar inhoud springen

Trigonotylus psammaecolor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bj.schoenmakers (overleg | bijdragen) op 8 mrt 2020 om 03:13. (Bj.schoenmakers heeft pagina Trigonotylus psammaecolor hernoemd naar Biestarwewigkop)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Trigonotylus psammaecolor
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Trigonotylus
Fieber, 1858
Soort
Trigonotylus psammaecolor
Reuter, 1885
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Trigonotylus psammaecolor op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De biestarwewigkop (Trigonotylus psammaecolor) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Odo Reuter in 1885.

Uiterlijk

De slanke lichgroene blindwants is macropteer en kan 5.5 tot 7 mm lang worden. Over de kop loopt in het midden een donkergroene groef en twee donkergroene strepen over de ogen die doorlopen over het halsschild en het scutellum. Het halsschild en scutellum heeft een lichtgroene streep over het midden. De pootjes zijn geheel groen. De antennes zijn rood, alleen het eerste segment is aan het begin groen.

Leefwijze

De wants overwintert als eitje en er is een enkele generatie per jaar. De eitjes worden in grashalmen gelegd. De volwassen dieren kunnen van juni tot augustus gevonden worden in kustgebieden en duinen op biestarwegras (Elytrigia juncea), helm (Ammophila arenaria), duinriet (Calamagrostis epigejos) en zandhaver (Leymus arenarius).

Leefgebied

In Nederland is de soort zeldzaam en wordt alleen langs de kust gevonden, sinds 1971 alleen nog op de Waddeneilanden. Het leefgebied is Palearctisch, langs de kust van de Oost- en Noordzee, de Atlantische kust en het westelijke Middellandsezeegebied.

Externe link

  • Kaarten met waarnemingen: