Bijlandsch Kanaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannes (overleg | bijdragen) op 10 jul 2007 om 21:01. (interwiki fr:)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De 'Rijn' (Bijlandsch Kanaal) bij Millingen

Het Bijlandsch Kanaal is een circa drie kilometer lange waterweg tussen de Nederlandse plaatsen Tolkamer en Millingen aan de Rijn.

Het grootste deel van het Bijlands Kanaal vormt een deel van de grens tussen Nederland en Duitsland. Het kanaal is een deel van de Rijn. Gezien vanaf de Duitse grens ligt het tussen de Boven-Rijn en het punt waar de stroom zich splitst in het Pannerdensch Kanaal en de Waal.

Het kanaal werd gegraven tussen 1773 en 1776 dwars door de Bijlandsche Waard en diende ter afsnijding van een scherpe bocht (meander) in de toenmalige Waal. Met de aanleg wilde het gewest Gelre niet alleen de scheepvaart van dienst zijn, maar vooral de stroom van het rivierwater beter kunnen reguleren om overstromingen tegen te gaan. Om die reden werd eerder ook het Pannerdensch Kanaal gegraven, om overtollig water van de vaak overstromende Waal naar de IJssel en de Nederrijn te voeren.

Het gebied tussen het kanaal en de oude bocht in de Waal, de Bijland, dient tegenwoordig als recreatiegebied (watersport) en maakt deel uit van de Gelderse Poort.

Bij Millingen vaart een fietsveer over het Bijlandsch Kanaal.

Trivia

  • De naam van het kanaal wordt uitgesproken als Bielands Kanaal.