Bisdom Kerry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bisdom Kerry
Deoise Chiarraí
Ligging van het bisdom binnen het aartsbisdom Cashel
Ligging van het bisdom binnen het aartsbisdom Cashel
Basisgegevens
Kerkprovincie Cashel en Emly
Patroonheilige St Brandaan
Website dioceseofkerry.ie
Hiërarchie
Bisschop Raymond Browne
Statistieken
Oppervlakte 5.300 km²
Bevolking 136.000 (2006)
Katholieken 130.000 (2006)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het bisdom Kerry en Aghadoe is een Iers rooms-katholiek bisdom. Het is een suffragaanbisdom van het aartsbisdom Cashel en Emly en omvat vrijwel het gehele graafschap Kerry en een klein gedeelte van Cork. Het bisdom is ontstaan uit de samenvoeging van twee zeer oude bisdommen, Ardfert en Aghadoe. Het christendom werd hier zeer vroeg ingevoerd. De eerste bisschop zou Erc geheten hebben, en was vermoedelijk de H. Erc van Slane, die overleed in 512. Hij kwam vermoedelijk naar Kerry kort na de zending van de H. Benignus, die door de H. Patricius in 450 was uitgestuurd om de stammen van West-Munster te kerstenen. Erc was niet alleen belast met de kerstening van Kerry, maar ook met een groot deel van het zuidwesten van Limerick, dat onder meer het klooster van de H. Ita in Killeedy omvatte. Erc was een vriend van en leraar van de H. Brendan, de patroonheilige van Kerry.

In 1952 werd de naam van het diocees beperkt tot Kerry. De bevolking van 136.000 inwoners is in grote meerderheid katholiek en is verdeeld over 54 parochies.

Kathedraal[bewerken]

Kathedraal in Killarney

De kathedraal van het bisdom staat in Killarney. De kerk, gewijd aan Maria, werd gebouwd tussen 1842 en 1855. De neogotische kathedraal werd ontworpen door de Engelse architect Augustus Pugin.