Bisdom Ossory

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bisdom Ossory
Deoise Osrai
Ligging van het bisdom binnen het aartsbisdom Dublin
Ligging van het bisdom binnen het aartsbisdom Dublin
Basisgegevens
Kerkprovincie Dublin
Patroonheilige Ciarán van Saigir
Website ossory.ie
Hiërarchie
Bisschop Séamus Freeman S.A.C.
Statistieken
Oppervlakte 1.970 km²
Bevolking 80.611 (2007)
Katholieken 78.263 (2007)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het bisdom Ossory is een rooms-katholiek bisdom in de vroegere provincie Leinster, Ierland. Het bisdom wordt in het zuiden begrens door de Suir, in het oosten door de Barrow, in het westen door het graafschap Tipperary en Offaly en in het noorden door Laois. Het diocees werd opgericht in 549. Het komt ongeveer overeen met het vroegere Ierse koninkrijk Ossory, waarvan de eerste koning Aengus Osrithe in de 2de eeuw regeerde. Onder zijn opvolgers werd het gebied uitgebreid met een deel van Tipperary. In de 5de eeuw veroverde de naburige stam der Deisi, geholpen door de Corca-Laighde het zuiden van Ossory. In het begin van de 7de eeuw heroverden de vroegere heersers een groot deel van het verloren gebied.

Ossory was toen al geruime tijd gekerstend. De H. Kieran van Saigher, thans patroonheilige van het diocees, werd in de 4de eeuw geboren op een plaats die thans St Kieran's Strand heet en gelegen is op Cape Clear Eiland. Volgens de overlevering reisde hij naar Rome en werd daar tot priester en bisschop gewijd. Bij een ontmoeting met de H. Patrick, kreeg Kyran een klok met de opdracht een klooster op te richten op de plaats waar de klok voor het eerst zou luiden. Dit gebeurde in Slieve Bloom en Kyran richtte er het klooster op van Seir-Kieran. Van hieruit werd Ossory gekerstend. De H. Patrick bezocht ook Ossory en richtte er verschillende kerken op.

Kathedraal[bewerken]

Kathedraal Maria ten Hemelopneming in Kilkenny

Op de synode van Rathbreasail (1118) werden de grenzen van het bisdom vastgelegd en werd de bisschopzetel overgebracht van Seir-Kieran naar Aghaboe en nadien naar Kilkenny. Vermoedelijk stichtte de H. Canicus een klooster in Kilkenny.