Bisdom Orange (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eutropius van Orange, een van de eerste bisschoppen

Het bisdom Orange was een Frans bisdom van circa 313 (Edict van Milaan) tot het jaar 1801 (Concordaat van Napoleon).[1] Het was al die eeuwen een suffragaanbisdom van het aartsbisdom Arles.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

De Romeinse stad Arausio, later Orange, was de zetel van het bisdom.[2] De geschiedenis van het bisdom is nauw verbonden met het prinsdom Orange en het graafschap Venaissin.

Paus Gregorius IV voegde aan het bisdom Orange het bisdom Saint-Paul-Trois-Châteaux toe (830); Bonifatius I was de eerste bisschop van deze unie. Van 830 tot 1107 bleven beide bisdommen verenigd, tot paus Paschalis II ze scheidde. Pontius du Port was de laatste bisschop van de unie.

De kathedraal van Orange was tot 1801, de Notre-Dame-de-Nazareth. Het bisdom werd dan toegevoegd aan het aartsbisdom Avignon. Sinds de Franse Revolutie was het bisdom de facto afgeschaft. Met de pauselijke bul Qui Christi Domini erkende paus Pius VII het verdwijnen van het bisdom Orange officieel. De bul vermeldt als aanleiding het concordaat van Napoleon (1801). De reden van afschaffing is volgens de paus te zoeken in een eenvoudige eengemaakte structuur, in de plaats van de versnippering door de talrijke bisdommen in Zuid-Frankrijk: catholicam unitatem in Gallia retinendi.[3]

Sinds 2009 is de titel van bisschop van Orange een eretitel in de Rooms-katholieke kerk.[4]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]