Naar inhoud springen

Bit (gereedschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 6 mei 2019 om 18:28. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v2.0beta14))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bits in verschillende uitvoeringen en met bithouder
Bithouder en bit voor spaanplaatschroef
Torx-Bits
Extra lange bit in een kleine accuschroefboor
Magnetische bithouder met uitklapbare houder

Een bit is een korte, verwisselbare schroevendraaierstift met meestal een zeskante schacht voor het plaatsen in een bithouder van bijvoorbeeld een boormachine of in een met de hand aangedreven bithouder. Voor elke soort schroef bestaat er een aparte bit.

Bittypen: (a) Sleuf   (b) Phillips   (c) Pozidriv   (d) Torx   (e) Inbus   (f) Vierkant: Robertson    (g) Tri-Wing   (h) Torq-set  (i) Spanner

De bithouder heeft een c-ringgroef of kogelgroef (DIN 3126/ISO 1173) of is magnetisch, waardoor de bit niet uit de houder kan vallen.

De gangbare bit heeft een zeskant van 1/4 inch (6,35 mm). Andere genormeerde afmetingen zijn 5/16 inch (~8 mm) of 7/16 inch (~11 mm). Daarnaast zijn er zogenaamde minibits met een zeskant van 4 mm. Gemeten wordt over de afstand van twee tegenover elkaar liggende vlakken (sleutelbreedte).

Voor- en nadelen

Voordelen ten opzichte van een schroevendraaier zijn:

  • lagere prijs
  • klein opbergvolume
  • laag gewicht
  • vrije keuze van aandrijfwerktuig
  • makkelijk uitneembaar en vervangbaar

Nadelen ten opzichte van een schroevendraaier zijn:

  • mogelijk te dik voor het diep verzinken van schroeven
  • onhandige aandrijving voor onder andere kleine schroeven

Kwaliteit

Er zijn bij bits grote kwaliteits- en prijsverschillen. Er zijn bits van speciaal gehard staal of van chroom-vanadium. Er zijn ook bits met een titaniumnitride- (TiN-bits) of diamantlaagje. Een bit met een diamantlaagje drukt vaster in de schroefkop, waardoor er een grotere draaikracht kan worden uitgeoefend.

Externe links

Zie de categorie Screw bits van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zoek bit op in het WikiWoordenboek.