Bitje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bitje en houder

Een bitje, ook wel bit of gebitsbeschermer genoemd, is een kunststof beschermhoes voor het gebit (de tanden en kiezen) en de kaak. Veel bitjes worden gemaakt van de kunststof ethyleenvinylacetaat.

Er zijn een- en tweedelige bitjes. De tweedelige geven over het algemeen de beste bescherming. Er zijn allerlei varianten van bitjes, zoals transparante bitjes, gekleurde bitjes of bitjes met vering.

Bitjes kunnen door de tandarts op maat gemaakt worden. Er zijn ook standaard en voorgevormde bitjes. De voorgevormde bitjes kunnen op maat gemaakt worden door het materiaal eerst week te maken door verwarming.

In veel gevallen moet een bitje geprepareerd worden voor gebruik, door het 10 tot 15 seconden in kokend water te dompelen, af te schudden en het vervolgens in de mond te doen. Door de tanden hard op elkaar te bijten wordt het bitje in de juiste vorm gemaakt. Soms is dit kort daarna nog een keer nodig, als het bitje niet goed blijft zitten.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Bitjes worden bij verschillende sporten gebruikt, vooral bij vechtsporten zoals boksen, kickboksen, san shou en karate en andere contactsporten zoals ijshockey, rugby en American football, en in toenemende mate bij voetbal en waterpolo. Ook bij sporten als hockey en honkbal worden vaak bitjes gebruikt vanwege de harde ballen of schijven die bij deze sport gebruikt worden. Bij hockey is het sinds augustus 2015 verplicht een bitje te dragen. Door de KNHB verplicht met ingang van het seizoen 2015-2016

Gebitsbeschermers worden tijdens het sporten over de tanden van de bovenkaak geplaatst. Wanneer tijdens het sporten een klap of bal op het gebit terechtkomt, verdeelt de gebitsbeschermer de impuls over meerdere tanden.

Door het dragen van een bitje wordt de kans op schade aan het gebit tijdens het sporten aanzienlijk verminderd. Mocht er toch een tand losraken, dan zorgt het bitje dat deze niet wegraakt.

Medische toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een gebitsbeschermer kan ook bij medische behandelingen gebruikt worden. Bijvoorbeeld wordt het gebruikt als een soort splint (spalk) bij de behandeling van bruxisme (tandenknarsen) en andere ziektes.

Ook worden gebitsbeschermers gebruikt bij bepaalde tandartsbehandelingen, zoals tandenbleken, of als alternatief voor beugels om tanden recht te zetten.

Zie de categorie Mouthguard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.