Blaak 10

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blaak 10
De voorkant van het gebouw
De voorkant van het gebouw
Locatie Blaak 10, Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 29′ OL
Oorspr. functie bankgebouw
Huidig gebruik kunstacademie
Bouw gereed 1930-1934
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513762
Architect A.J. Kropholler en A.A. Nieuwenhuijzen
Eigenaar Academie voor Beeldende Kunsten
Detailkaart
Blaak 10 (Rotterdam Centrum)
Blaak 10
Lijst van rijksmonumenten in Rotterdam
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het pand aan de Blaak 10 in het centrum van Rotterdam is een rijksmonument en voormalig bankgebouw. Het gebouw huisvest de Willem de Kooning Academie.

Geschiedenis[bewerken]

De bank is tussen 1930 en 1934 gebouwd voor R. Mees & Zoonen in een traditionalistische trant naar ontwerp van A.J. Kropholler en A.A. Nieuwenhuijzen. Het ontwerp behelsde een ingrijpende verbouwing, waarmee in een aantal fasen twee bestaande panden aan de Blaak tot één groot nieuw bankgebouw werden gesmeed en van een betonskelet werden voorzien. Bij deze verbouwing werd het hoekpand van Ph. van Uden, voorzien van een sculptuur van Willem II, geïncorporeerd.

Het pand werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd maar kon na de oorlog worden gerestaureerd. Het pand is sinds 1981 in gebruik door de kunstacademie.

Architectuur[bewerken]

Het is een groot bedrijfspand van gedeeltelijk drie en gedeeltelijk vier bouwlagen op een souterrain. Het pand is samengesteld uit drie vleugels gegroepeerd rond een trapeziumvormige binnenplaats. De verschillende vleugels dragen hoge zadeldaken bedekt met rode pannen, op de hoeken eindigend in puntgevels met in de punt een schoorsteen met (giet)ijzeren kap. Het pand heeft een betonskelet. De gevels zijn boven een natuurstenen plint opgetrokken in een groot formaat rode baksteen met natuurstenen lateien, dorpels, sluitstenen en omlijstingen. De vensters zijn voorzien van stalen kozijnen met per gevel variërende roedenverdeling en per bouwlaag variërende groepering. De vleugels worden bekroond door uitkragende daklijsten steunend op natuurstenen consoles.

De voorgevel aan de Blaak is relatief gesloten met kleine rechthoekige vensters onder zware lateien. In het midden van de voorgevel bevindt zich een boogvormige ingangspartij met een natuurstenen trap en zware bronzen deur. Deze wordt geaccentueerd door blokvormige natuurstenen omlijsting. Boven het portaal een ronde vensteropening met een raam in stermotief. In het souterrain, op de begane grond en de eerste verdieping, smalle rechthoekige vensters en boven de ingang drie grote rondboogvensters met acht-ruits onderverdeling. Hierboven voornamelijk rechthoekige vensters in strookverband. De oostgevel heeft grote stalen vensterpuien en boven de meest rechter travee een puntgevel. De gevel langs de Wijnstraat heeft eveneens aan de rechterzijde een puntgevel. Hiernaast bevindt zich een torenvormig uitgebouwd trappehuis met kantelen aan de bovenzijde. De achtergevel heeft boven het souterrain twee lagen met grote rechthoekige vensters en op de tweede verdieping kleine smalle vensters. Hier in het dak twee dakkapellen. De hoek Vissteeg/Wijnstraat is afgerond. In een nis bevindt zich hier een beeld van Koning Willem II van de hand van beeldhouwer J.Th Stracké uit 1849. De hoek tussen Blaak en de Vissteeg is op de begane grond afgeschuind en afgewerkt met natuurstenen blokken. Bijzonder in het interieur is de natuurstenen hal met rijk beeldhouwwerk, de glazen kap over de centrale hal en de massieve kluis in het souterrain.

Cultuurhistorische waarde[bewerken]

Het uit 1930-34 daterend bedrijfspand in traditionalistische trant, is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, de stedebouwkundige waarde, alsook van belang binnen het oeuvre van architect Kropholler.

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]