Blauwe Golven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blauwe Golven
Golven onder de op- en afrit (2013)
Kunstenaar Peter Struycken
Jaar 1977
Materiaal Baksteen
Locatie Roermondsplein, Arnhem
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
foto 2013

De Blauwe Golven is een kunstwerk van Peter Struycken, uitgewerkt als inrichting van de openbare ruimte van het Roermondsplein in de Nederlandse plaats Arnhem. Gelijk aan de naam bestaat de inrichting van de ruimte tussen de doorgaande wegen voornamelijk uit een blauw-wit golvend patroon, met als in het westelijk deel een grote fontein. Het geheel is in 1977 gelijktijdig met de Nelson Mandelabrug en Roermondsplein aangelegd. De blauwe golven refereren naar het gegeven dat in vroeger tijden zich op deze plek de Oude Haven bevond, die de stad met de Rijn verbond. Het kunstwerk is min of meer driehoekig van van vorm en ca 150x300x500 meter groot.[1]

Het plein was in haar oorspronkelijk ontwerp al bedoeld als parkeerterrein. In 1978 werd het plein hiervoor echter om veiligheidsreden al gelijk weer afgesloten.[1] In 2010 werd het parkeren, door het steeds groter wordende parkeerprobleem, op een gedeelte van de Blauwe Golven weer mogelijk gemaakt.[2] Daartoe werden met oranje verf parkeervakken op de inmiddels sterk vervuilde klinkers aangebracht. Het kunstwerk maakte al met al sinds 2010 een verrommelde indruk. Naast de oranje strepen, stond de fontein droog en was ook de oostelijke kadewand sterk vervuild.[1]

Nieuwe inrichting[bewerken | bron bewerken]

De gemeente ontwikkelde in 2017 voor het plein een nieuwe visie. Een groene corridor zou de binnenstad verbinden met het Museum Arnhem en ArtEZ. De Blauwe Golven zouden hierbij plaats maken voor groen. Tegen dit plan kwam veel protest waaronder van Peter Struycken zelf.[3][4][5]

In 2020 werd hierop een geheel nieuw plan ontwikkeld door de landschapsarchitecten van Veenenbos en Bosch. Zij ontwikkelde een plan waarbij de Blauwe Golven behouden blijven, de fontein weer in ere wordt hersteld en een divers palet aan nieuwe bomen zal worden geplant. Het kunstwerk zal in dit nieuwe plan blijven functioneren als parkeerplaats. Wel zal het van kleur verschieten door nieuwe baanbreedtes (bredere blauwe en smallere witte) aangepast op de maat van een regulier parkeervak.[6]