Blikopener

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een blikopener
Eenvoudige blikopener
Blik- en flesopener
Detail van blikopener

Een blikopener is een stuk gereedschap voor het openen van een conservenblik of blik. Blikopeners worden meestal in de keuken gebruikt. Een conservenblik met voedsel, zoals soep, fruit en dergelijke kan met een blikopener geopend worden.

Soorten blikopeners[bewerken]

  • De meest eenvoudige vorm van een blikopener bestaat uit een speciaal gevormd mesje zonder bewegende delen, dat soms deel uitmaakt van een zakmes. Een inkeping haakt achter de rand van het blik en met een hefboomwerking kan het deksel een stukje worden ingesneden. Door de opener naar het einde van deze snede te verplaatsen kan deze stap voor stap vergroot worden, tot het gehele deksel verwijderd kan worden. Maar ook een gewoon zakmes met een dun blad is al geschikt om met een zagende beweging een cirkel uit het deksel te zagen.
  • De standaard blikopener is voorzien van een kartelwiel dat de rand in een groef drukt waarvan een rand een mesvorm heeft. Door aan een vleugel die aan dit wiel is bevestigd te draaien wordt de rand door de groef geleid en wordt het deksel door het mes open gesneden. Deze blikopeners snijden het deksel van de rand af (de rand blijft dus aan het blik vastzitten)
  • De modernere blikopeners werken door middel van een snijwieltje (een scherp wiel) dat door het metaal heen wordt gedrukt om het metaal open te snijden. De voortbeweging ontstaat hier eveneens door aan een vleugel met een kartelwiel te draaien. De rand wordt tussen beide wielen gedrukt en voortbewogen. Het meswiel snijdt bij een aantal van deze openers het deksel met rand van de zijwand af, de rest laat de rand aan de zijwand zitten.
  • Luxe blikopeners werken op deze zelfde manier en worden elektrisch aangedreven.

Historie[bewerken]

De eerste conservenblikken, uitgevonden in 1810, waren zo zwaar uitgevoerd, dat ze moeilijk te openen waren. Pas nadat blikken van dunner metaal werden gemaakt, zo'n 50 jaar later, werden er ook speciale openers voor blik ontwikkeld.

Ezra Warner uit de Verenigde Staten patenteerde de eerste blikopener in 1858. Het snijwiel werd in 1870 door William Lyman uitgevonden. De eerste elektrische blikopener verscheen in 1931 op het toneel. Deze werkte ook met een snijwiel.

Een nieuw soort blikje, met een lipje waarmee het blikje zonder opener geopend kan worden, werd in 1966 door Ermal Fraze uitgevonden.

Figuurlijke betekenis[bewerken]

'Blikopener' heeft ook de meer figuurlijke betekenis van iets dat iemand tot een nieuw inzicht brengt, het openen van de blik op een probleem of iets dergelijks.

Trivia[bewerken]

In het Bommelverhaal Het verdwijnpunt ruilt Olivier B. Bommel met Kwetal een hefboomschaveel (=blikopener) voor een verdwijnpunter.

Externe link[bewerken]