Bobby Jones (golfer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
14 jaar oud
Bobby Jones wint US Open 1930

Robert Tyre (Bobby) Jones jr. (Atlanta (Georgia), 17 maart 1902 - Atlanta, 18 december 1971) was een Amerikaanse golfer en medeoprichter van de Augusta National Golf Club en de jaarlijks gespeelde US Masters.

Golfer[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6-jarige leeftijd wint Bobby zijn eerste golfwedstrijd, en op 14-jarige leeftijd haalt hij voor het eerst de cut bij het US amateurkampioenschap. Twee jaar later wint hij het Amateur Open van de staat Georgia.

Hij studeert aan de Georgia Institute of Technology en komt uit in het golfteam van de universiteit. Hier ontmoet hij zijn toekomstige echtgenote Mary Rice Malone.

Tijdens de oorlog reist hij rond om golfdemonstraties te geven en geld in te zamelen voor oorlogsslachtoffers.

De Majors[bewerken | brontekst bewerken]

In 1920 kwalificeert hij zich voor het US Open, hij is dan pas 18 jaar oud. In 1922 studeert hij af. In 1923, als hij 21 jaar is, wint hij het US Open op de Inwood Country Club bij New York. Tussen deze wedstrijd en het US Amateur in 1930 speelt hij 20 Majors, waarvan hij er 13 wint, w.o. viermaal het US Open, vijfmaal het US amateurkampioenschap en eenmaal het Brits amateurkampioenschap.
In 1924 trouwt hij met Mary. Ze krijgen drie kinderen.

Grand Slam[bewerken | brontekst bewerken]

In 1930 wint hij alle vier Majors: het US Open, het Brits Open, het US amateurkampioenschap en het Brits amateurkampioenschap. Hij wint de finale en is de eerste winnaar van wat sindsdien de Grand Slam wordt genoemd, een omschrijving die O.B. Keeler, journalist van de Atlanta Journal, uit het bridgespel ontleent. Jones heeft gezondheidsproblemen en trekt zich hierna terug uit het wedstrijdcircuit, hoewel hij tot 1948 elk jaar aan de Masters meedoet.
De huidige Grand Slam, dat wil zeggen de vier Major Championships, is nog door niemand gewonnen, het US en Brits Amateur tellen niet meer mee.

St Andrews[bewerken | brontekst bewerken]

In 1921 speelt hij op de Old Course van St Andrews (Schotland) het Britse Open. Tijdens de 3de ronde trekt hij zich na 11 holes terug en zegt tegen de pers dat hij het een vervelende baan vindt. Dat gevoel is in latere jaren overgegaan. In 1927 wint hij het Open op de Old Course en laat als dank de trofee op St Andrews achter.

In 1958 wordt hij ereburger van St Andrews.

Augusta[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met zijn vriend Clifford Roberts besluit hij de Augusta National Golf Club op te richten. De baan wordt ontworpen door Alister MacKenzie, en geopend in 1933. Ook richt hij de US Masters op, de eerste editie wordt op 22 maart 1934 gespeeld. Sinds 1940 vindt het altijd plaats tijdens de eerste volle week van april.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij majoor bij de luchtmacht en staat hij het leger toe haar koeien te laten grazen op Augusta.

In 1945 ontwerpt hij samen met Robert Trent Jones de Peach Tree Golf Club in Atlanta.

Gewonnen[bewerken | brontekst bewerken]

Onder andere

Advocaat[bewerken | brontekst bewerken]

Jones heeft niet alleen een technische studie afgerond, maar aan Harvard haalt hij zijn bachelors in Engelse literatuur en op de Emory Universiteit studeert hij rechten. Hij haalt zijn graad in 1930, net voordat hij het Brits Amateur wint.

Na het beëindigen van zijn carrière als golfspeler, besluit hij golfprofessional te worden, zodat men hem geld kan geven voor lessen en advies. In 1933 richt hij de Augusta-club en -baan op, vervolgens helpt hij Albert Spalding om een set golfclubs te ontwerpen en maakt golfinstructiefilms.

Ook besluit hij advocaat in Atlanta te worden. Zijn gezondheid laat hem echter al gauw in de steek. Hij krijgt syringomyelie en eindigt in een rolstoel. Hij overlijdt in Atlanta in 1971 en ligt begraven op Oakland Cemetary.

Zijn graf[bewerken | brontekst bewerken]

BobbyJones-grave-1.jpg

Jones overlijdt op 18 december 1971 en is begraven op Oakland Cemetary in Atlanta, Georgia. Zijn graf wordt bedekt door een green met een hole. Voor zijn grafsteen liggen golfballen en andere kleine memento's. Zijn echtgenote overlijdt ruim drie jaar later en is daar bijgezet.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jones is de enige golfer die 5 keer het US Amateur Open heeft gewonnen. Tiger Woods won het 3 keer.
  • Jones heeft ooit gezegd: "Golf is played in the 5½ inches between your ears".
  • Jones noemde zijn putter 'Calamity Jane'.
  • Er is in 2004 een film over hem gemaakt: Bobby Jones, Stroke of Genius, met onder andere Jim Caviezel.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]