Boeing C-17 Globemaster III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
C-17 Globemaster III
Boeing C-17 Globemaster III
Status In dienst
Aantal gebouwd 279
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Een C17 gebruikt "reverse thrust" om achteruit te bewegen op de landingsbaan

De Boeing (voormalig McDonnell Douglas) C-17 Globemaster III is een Amerikaans strategisch transportvliegtuig, gebouwd door Boeing Integrated Defense Systems, en in dienst bij de US Air Force, Royal Air Force, Royal Australian Air Force, Canadian Forces Air Command, Indian Air Force en Qatar Air Force

Een reeks landen (de NAVO-leden Nederland, Bulgarije, Denemarken, Estland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en de Verenigde Staten, alsmede Finland en Zweden) hebben in 2009 gezamenlijk drie C-17 Globemaster III's aangeschaft onder de noemer Strategic Airlift Capability. Ze zijn gestationeerd op de luchtmachtbasis Pápa in Hongarije. Nederland is een van de grootste gebruikers met meer dan 500 vlieguren. Op 14 juli 2009 werd het eerste toestel afgeleverd; de twee andere volgden in het najaar.

De VS gebruiken het toestel om nucleair materiaal te vervoeren. C-17A's van de 62d Airlift Wing (Prime Nuclear Airlift Force) in McChord doen regelmatig de basissen van Kleine-Brogel en Volkel aan, waar B61-atoombommen liggen opgeslagen.[1]

De C-17 Globemaster III is in staat tot snelle strategische levering van troepen en goederen van en naar een hoofdbasis of naar voorwaartse bases. Het toestel is groot genoeg om een Chinook helikopter te transporteren. Hij is ook in staat tot het tactisch transporteren van bijvoorbeeld gewonden en voor luchtdroppingen. De C-17 ontleent zijn naam aan twee eerdere zware transportvliegtuigen, de C-74 Globemaster en de C-124 Globemaster II. Doordat het een groot toestel is, heeft de C-17 een baanlengte van 2316 m nodig om op te kunnen stijgen en 1060 m om te kunnen landen.

India heeft inmiddels zeventien C-17 Globemaster in gebruik, welk van strategisch belang is voor de grensconflicten tussen China en de rest van de wereld[2].

Gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lengte = 53 m
  • Spanwijdte = 51,75 m
  • Hoogte = 16,8 m
  • Vrachtcapaciteit = 77.519 kg
  • Snelheid = 830 km/h
  • Vliegbereik = 4482 km

Gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Onder andere (lijst niet compleet):

Zie de categorie Boeing C-17 Globemaster III van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.