Naar inhoud springen

Boekhandelsmerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Merkje van boekhandelaar George Brumder (1839-1910) in Milwaukee

Een boekhandelsmerk is een etiketje dat in een boek geplakt wordt, als reclame voor de boekhandel die het boek verkoopt, een heel klein, typografisch verantwoord visitekaartje. Gewoonlijk zijn ze in liggend formaat uitgevoerd en onderaan op het schutblad aangebracht. De kleinste zijn minder dan 1 cm hoog, maar een formaat van 2 x 3 cm is doorsnee.

Deze minuscule kaartjes van de boekhandelaar ontstonden in het begin van de 19e eeuw, maar raakten tegen het eind van de 20ste eeuw vrijwel in onbruik. Ook binderijen maakten zo rond 1850 gebruik van deze etiketjes om bekendheid aan hun bedrijf te geven. De boekhandel- en binderijetiketjes worden wel verzameld in postzegelalbums, waarin zij door het kleine formaat goed passen. Het boek wordt door deze verzamelaars vaak wel onherstelbaar beschadigd.

  • Reinhard Öhlberger, Wenn am Buch der Händler klebt. Wenen, Löcker Verlag, 2000. 360 p. Geïllustreerd. De luxe-editie van de eerste druk bevat een aantal originele boekhandelsmerkjes.
  • Reinhard Öhlberger & Johan A. Boessenkool, Wenn am Buch der niederländische Händler klebt. Wenen, Löcker Verlag, 2001. 32 p. Geïllustreerd. Supplement voor de Duitse editie met een overzicht van de merkjes van 18 Nederlandse bedrijven.
  • Willman Spawn & Thomas Kinsella, Ticketed Bookbindings from Nineteenth-Century Britain. With an essay by Bernard C. Middleton. Bryn Mawr, PE/ New Castle, DE, Bryn Mawr College Library/ Oak Knoll Press, 1999. 208 p. Geïllustreerd.