Visitekaartje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een visitekaartje uit 1895
Een modern visitekaartje tweezijdig gedrukt

Een visitekaartje, ook wel naamkaartje genoemd, is een kartonnen kaartje waarop belangrijke contactgegevens staan en die zo kan bijdragen aan een soepeler toekomstig contact. Doorgaans worden zij gebruikt in de zakelijke sfeer. Privé- of hobby-toepassingen komen ook voor. Een visitekaartje is meestal -samen met de gever ervan- de eerste indruk die men afgeeft. Vanwege deze eerste indruk wordt het woord "visitekaartje" ook wel als term gebruikt voor goederen of handelingen die als belangrijke indruk aan iemand anders kan doen gelden.

Een visitekaartje kan worden ontworpen door een grafisch ontwerper en vervolgens gedrukt worden bij een drukkerij, maar er zijn ook websites waarbij men tegen betaling een aantal visitekaartjes kan bestellen in een standaard lay-out. Op enkele grote stations in Nederland hebben visitekaartjesautomaten gestaan.

Op het kaartje staat meestal vermeld:

Visitekaartjes worden zowel enkelzijdig als dubbelzijdig bedrukt en soms ook eenmaal gevouwen. De gebruikte papiersoort is meestal 250 t/m 300 g/m2.

Sommige mensen laten hun visitekaartje beschermen met behulp van een lamineerapparaat. Ook was het een tijd hip om je visitekaartje als cd-rom uit te delen, met daarop bijvoorbeeld een bedrijfspresentatie. Deze cd-rom was in het formaat van een cd-single en er zijn zelfs rechthoekige exemplaren gemaakt die nauwelijks groter waren dan een normaal visitekaartje. Deze media konden 50 - 100 Mb aan data bevatten.

Er bestaan speciale doosjes om visitekaartjes in te bewaren. Mensen die veel visitekaartjes krijgen van relaties bewaren deze soms in mappen die plastic bladzijden met vakjes bevatten in de maat van visitekaartjes.

Afmetingen[bewerken]

Standaard Afmeting (mm) Breedte/hoogte
ISO 7810 ID-1, creditcard-formaat 85,60 × 53,98 1,586
ISO 216, A8 74 × 52 1,423
Australië, Nieuw-Zeeland 90 × 55 1,636
Canada, Verenigde Staten 89 × 51 1,745
Japan (yongō) 91 × 55 1,655
Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Nederland 85 × 55 1,545
Hongarije, Tsjechië 90 × 50 1,8
China 90 × 54 1,667

Trivia[bewerken]

  • vCard is een standaard voor het verzenden van persoonsgegevens, met name voor elektronische visitekaartjes.
  • Oorspronkelijk werd een visitekaartje achtergelaten bij het niet aantreffen van de persoon die men wilde bezoeken. Deze kaart telde in de etiquette als bezoek, en bevatte derhalve de gegevens van degene die op bezoek kwam.

Zie ook[bewerken]

  • Meishi, het Japanse equivalent van een visitekaartje.