vCard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
vCard
Bestandsextensie .vcf, .vcard
MIME-type text/x-vcard
text/directory;profile=vCard
text/directory
Portaal  Portaalicoon   Informatica

vCard ook wel VCF (Virtual Contact File) is een bestandstype en standaard voor de uitwisseling van persoonsgegevens, met name voor elektronische visitekaartjes. vCards worden vaak als bijlage met e-mailberichten meegestuurd. Maar ze kunnen ook op andere manieren uitgewisseld worden, bijvoorbeeld via het wereldwijde web of mobiele telefonie. Ze kunnen naam- en adresgegevens bevatten, telefoonnummers, URLs, logo's, foto's en zelfs stukjes geluid.

De vCard, of Versitcard, werd oorspronkelijk in 1995 voorgelegd door het Versit consortium, dat bestond uit Apple Computer, AT&T (het latere Lucent), IBM en Siemens. In december 1996 werd het eigenaarschap van het bestandssysteem overgedragen aan het Internet Mail Consortium, een handelsvereniging voor bedrijven geïnteresseerd in internet-e-mail.

vCard wordt vergezeld door vCalendar, een voorstel voor een standaard voor uitwisseling van agendagegevens, dat inmiddels is opgevolgd door iCalendar; het Internet Mail Consortium heeft een verklaring afgelegd dat ze "hoopt dat alle vCalendar-programmeurs hun voordeel doen met deze nieuwe open standaarden en hun software compatible maken met zowel vCalendar 1.0 als iCalendar".

Versie 2.1 van de vCard-standaard wordt breed ondersteund door e-mailclients. Versie 3.0 is een officieel IETF-voorstel vastgelegd in RFCs 2425 en 2426. De gebruikelijke bestandsextensie voor vCards is .vcf.

Door de Jabber Software Foundation is een XML VCard-bestandstype beschreven dat gebruikt wordt in technologieën als Jabber en Light-Weight Identity. hCard is een één-op-één-vertaling van vCard naar semantische XHTML. Het W3C heeft andere op XML gebaseerde vCard-specificaties onder de naam Representing vCard Objects in RDF/XML.

Eenvoudig voorbeeld van VCard[bewerken | brontekst bewerken]

Lastname_Firstname.vcf

 BEGIN:VCARD
 VERSION:2.1
 FN:Firstname Lastname
 N:Lastname;Firstname
 ADR;WORK;PREF;QUOTED-PRINTABLE:;Footown 12345=0AFooland;Bar Street 99
 LABEL;QUOTED-PRINTABLE;WORK;PREF:Bar Street 99=0AFootown 12345=0AFooland
 TEL;CELL:+358-40-123456
 EMAIL;INTERNET:nobody@example.org
 UID:
 END:VCARD

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]