Bogense (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bogense
Plaats in Denemarken Vlag van Denemarken
Bogense (Denemarken)
Bogense
Situering
Regio Zuid-Denemarken
Gemeente Nordfyn
Coördinaten 55° 34′ NB, 10° 6′ OL
Algemeen
Inwoners (2010) 3.758
Foto's
De kerk van Bogense
De kerk van Bogense
Portaal  Portaalicoon   Denemarken
De haven van Bogense

Bogense is een stadje op het Deense eiland Funen en het bestuurlijk centrum van de gemeente Nordfyn.

Kerkelijk vormt Bogense de zetel van een proosdij van het bisdom Funen. De oorspronkelijk romaanse Nicolaaskerk van de parochie Bogense was gewijd aan de heiligen Michael en Nicolaas en dateert uit de 12de eeuw. Er bevindt zich een doopvont dat even oud is als de kerk zelf.

Voormalige gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Het voormalige gemeentewapen

Tot 2006 was Bogense een afzonderlijke gemeente met een oppervlakte van 101,1 km² en 6448 inwoners. In 2007 ging deze gemeente samen met Otterup en Søndersø op in de nieuwe gemeente Nordfyn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bogense is omstreeks 1200 n.Chr. ontstaan als handelsplaats bij de plek waar een veerdienst werd onderhouden met Jutland. In de eerste helft van de 13e eeuw kreeg Bogense handelsprivileges. Het stadje verdiende vooral zijn geld met de export van landbouwproducten uit het achterland en met de veerdienst. In de 16e eeuw was Bogense uitgegroeid tot een grote en rijke handelsstad, maar in 1575 brandde de gehele stad af. Ondanks dat Bogense diverse (belasting)voordelen ontving van de koning, kon de stad zich niet meer herstellen. De langdurige handelscrisis van de 17e eeuw degradeerde Bogense uiteindelijk tot de kleinste handelsstad van Funen. In 1672 had het stadje nog slechts 438 inwoners.

Pas in de 19e eeuw braken betere tijden aan. In 1844 werd een nieuwe haven aangelegd hetgeen de handel ten goede kwam. De eerste fabrieken werden gebouwd, alhoewel er van grote industrialisering geen sprake was. De veerdiensten echter werden in 1854 opgeheven. In 1874 en 1894 werd de haven uitgebreid, en er kwamen een scheepswerf en enkele kleinere fabrieken. In 1882 kreeg Bogense een spoorwegverbinding met Odense en in 1911 ook een spoorlijn naar Brenderup. Beide lijnen werden in 1966 opgeheven.

Ook in de 20e eeuw bleef Bogense de kleinste handelsstad van Funen. De stad speelde vooral een rol als handelsstad voor het eigen achterland. Doordat de stad vrij ver van de doorgaande hoofdroutes af ligt, groeit het inwonerstal langzaam. Vooral de dienstensector is een belangrijke werkgever in Bogense. Met de gemeentelijke hervormingen van 2007 - waarbij Bogense het centrum werd van de nieuwe gemeente Nordfyn - werd de rol als administratief centrum voor de regio bevestigd.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Bogense werd op 19 november 2017 een wedstrijd voor de Wereldbeker veldrijden 2017-2018 verreden. Op hetzelfde parcours vonden in het seizoen erna, op 2 en 3 februari 2019, ook de Wereldkampioenschappen veldrijden 2019 plaats.[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]