Bolo Yeung

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bolo Yeung
Bolo Yeung tijdens het Budo Gala 2010.
Algemene informatie
Geboortenaam Yang Sze (杨斯)
Geboren 3 juli 1946
Geboorteplaats Guangzhou
Land Vlag van Republiek China China
Bijnaam The Chinese Hercules, The Beast from the East
Werk
Pseudoniem Bolo Yeung
Jaren actief 1970-
Beroep acteur, vechtkunstenaar
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Bolo Yeung

Yang Sze (楊斯; pinyin: Yáng Sī) (Guangzhou, 3 juli 1946), beter bekend onder zijn pseudoniem Bolo Yeung, is een Chinees acteur en beoefenaar van zelfverdedigingskunsten, zoals kungfu.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Yeung werd geboren in Guangzhou, China. Hij leerde in zijn jeugd wushu en hield zich eveneens bezig met gewichtheffen. In deze laatste sport werd hij zelfs Chinees kampioen.

In de hoop het communisme te kunnen ontvluchten en een beter bestaan in Hongkong op te kunnen bouwen zwom Yeung van het Chinese vasteland naar deze stad, iets wat zijn goede fysieke conditie hem mogelijk maakte.

In films speelt Yeung veelal een wushu-expert die moeilijk te verslaan is. In honderden films van het kungfu-genre heeft hij meegespeeld. Hij kreeg met name bekendheid doordat hij meespeelde in de film Enter the Dragon (1973) van Bruce Lee. Hierin speelde hij "Bolo", de voornaamste vechter van de drugsbaas Han. Aan deze belangrijke rol heeft hij zijn pseudoniem ontleend. Ook in andere films speelt hij regelmatig een tegenstander van de hoofdrolspeler, bijvoorbeeld in de films Bloodsport en Double Impact van Jean-Claude Van Damme. In films als Shootfighter en TC 2000 speelt hij echter de held in de hoofdrol.

Yeung beschouwt tai chi als zijn hoofdstijl.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]