Bomaanslag in Antwerpen op 20 oktober 1981

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bomaanslag in Antwerpen op 20 oktober 1981
Bomaanslag in Antwerpen op 20 oktober 1981
Plaats Hoveniersstraat, Antwerpen, België.
Datum 20 oktober 1981
Doelwit Portugese synagoge
Wapen(s) Autobom
Doden 3
Gewonden 106
Dader(s) onbekend

Op 20 oktober 1981 vond een bomaanslag in Antwerpen plaats. Een autobom ontplofte voor een Portugees-Joodse synagoge in de Hoveniersstraat in de Diamantwijk in het centrum van Antwerpen. Drie mensen werden gedood en 106 anderen raakten gewond. De explosie blies de deuren en glas-in-loodramen van de synagoge weg en vernielde in de wijde omtrek winkeletalages en -ruiten. De bom was verborgen geweest in een bestelbus die de nacht tevoren fout geparkeerd was met een ontbrekend wiel, alsof deze panne had gehad.

Het tijdstip van de ontploffing viel net voor de viering van Simchat Thora. Een jaar eerder vond een soortgelijke aanslag plaats op de synagoge aan de Rue Copernic in Parijs, de avond voor Simchat Thora.

Sedertdien worden de belangrijkste straten van de wijk, zoals de Vestingstraat, de Hoveniersstraat en de Rijfstraat zwaar beveiligd en met slagbomen afgesloten.

Daders[bewerken | brontekst bewerken]

De daders werden nooit gevonden en de aanslag werd nooit opgeëist, maar van zowel de aanslag in Parijs als in Antwerpen werd het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina verdacht en op 13 november 2008 werd een Libanees, Hassan Diab, in Canada aangehouden op basis van een onderzoek van de Franse inlichtingendienst. Op 6 juni 2011 keurde een Canadese rechter zijn uitlevering naar Frankrijk goed.[1][2][3] In mei 2014 gaf ook het Canadees Hof van Beroep toestemming tot uitlevering aan Frankrijk. Diab heeft altijd ten stelligste ontkend.[4] Bij aankomst in Frankrijk werd hij in beschuldiging gesteld. Hij bracht bijna vier jaar door in een cel maar het kwam niet tot een proces. In januari 2018 werd hij vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]