Naar inhoud springen

Boog van Claudius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 23 nov 2019 om 19:44. (+{{Plan van het centrale Marsveld}})
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Boog van Claudius aan de Via del Nazzarano
Fragment van de inscriptie van de tweede boog

De Boog van Claudius is de naam van twee erebogen in het oude Rome ter ere van keizer Claudius.

Aqua Virgo

Beide bogen waren oorspronkelijk gewone arcaden van het Aqua Virgo aquaduct, die onder Claudius in monumentale vorm herbouwd werden. Het was destijds gebruikelijk om op de plaats waar een aquaduct een belangrijke weg kruiste de bogen uitbundig te versieren in de vorm van een triomfboog. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Porta Maggiore, die eveneens door Claudius werd gebouwd.

Via del Nazzarano

De eerste boog van Claudius werd in 46 v.Chr. door Claudius gebouwd over een van de zijstraten van de belangrijke Via Lata. Deze boog is bewaard gebleven en is daarmee het enige antieke deel van de Aqua Virgo dat bovengronds nog zichtbaar is. De boog is gemaakt van travertijn en is ruw afgewerkt, een kenmerk van de architectonische stijl in de tijd van Claudius. Op de boog staat nog de antieke inscriptie[1]. Deze inscriptie vermeldt de herbouw van het aquaduct door Claudius, nadat zijn voorganger Caligula deze deels had laten afbreken om ruimte te maken voor zijn amfitheater. De boog staat aan de Via del Nazzarano. Omdat het grondniveau in Rome door de eeuwen heen enkele meters is gestegen ligt de bovenzijde van de boog nu op bijna hetzelfde niveau als de straat.

Via Lata

De tweede boog stond over de Via Lata, de huidige Via del Corso. Dit was de belangrijkste weg op het Marsveld en sloot aan op de Via Flaminia. De boog werd in 51 gebouwd in opdracht van de senaat, ter ere van de verovering van Britannia door Claudius. Deze boog is waarschijnlijk in de 8e eeuw al ingestort, maar in de buurt waar hij stond zijn antieke inscripties, beelden en reliëfs opgegraven. Vermoedelijk stonden beelden van de keizerlijke familie boven op de boog en was deze verder versierd met reliëfs die de strijd in Britannia en de daarop volgende triomftocht van Claudius uitbeeldden.

Antieke bron

  1. CIL 6.1252:Arcus Ductus Aquae Virginis disturbatos per C. Caesarem a fundamentis novos fecit ac restituit.

Referentie

  • L. Richardson, jr, A New Topographical Dictionary of Ancient Rome, Baltimore - London 1992. pp.24 ISBN 0801843006
Plan van het centrale Marsveld