Aqua Virgo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aqua Virgo
De Aqua Virgo bovengronds in Rome.
Stad Rome
Bouwjaar 19 v.Chr.
Opdrachtgever Marcus Vipsanius Agrippa
Lengte 20,697 km
Capaciteit 103.916 m³ per dag
Hoogte bij de bron 24 m
Hoogte in de stad 20 m
Romeins aquaduct
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk
Loop van de Aqua Virgo in het oude Rome (in rood)

De Aqua Virgo is een antiek aquaduct in Rome. Het is een van de drie aquaducten uit de oudheid die tot op heden nog in functie zijn.

Het aquaduct werd gebouwd door Marcus Vipsanius Agrippa, die een aantal jaren eerder al de Aqua Julia aan liet leggen. In 19 v. Chr was de Aqua Virgo voltooid en de antieke bronnen melden dat op 9 juni het eerste water de stad in stroomde.

Het traject loopt grotendeels ondergronds. Vanaf de bron aan de Via Collatina loopt het water over een afstand van 20 kilometer naar het Marsveld in Rome. Het hoogteverschil op deze afstand is slechts vier meter, alhoewel de aquaduct meer dan 100 miljoen liter water per dag aanvoerde, waarvan de kwaliteit uitstekend was.

De Aqua Virgo is vele malen hersteld en heet tegenwoordig Acqua Vergine. Het aquaduct voedt de beroemde Trevifontein en de Fontana della Barcaccia bij de Spaanse Trappen. Een paar bogen met een ereboog van travertijn zijn bovengronds nog te zien.

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

  • S. Ball Platner, art. Aqua Virgo, in S. Ball Platner - ed. rev. Ashby, T., A Topographical Dictionary of Ancient Rome, Londen, 1929, pp.28‑29.
Plan van het centrale Marsveld