Trevifontein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Trevi Fountain, Rome, Italy 2 - May 2007.jpg
Italien Rom Fontana di Trevi 2.JPG

De Trevifontein (Italiaans: Fontana di Trevi) is de grootste en bekendste fontein van Rome.

De fontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed. Zij is gelegen aan een pleintje, het Piazza di Trevi. De fontein is gebouwd in opdracht van Paus Clemens XII. Ze is getekend door Bernini en ruim 50 jaar later gebouwd door de architect Nicola Salvi, in de stijl van de late barok. De fontein is tegen de achtergevel van het Palazzo Poli gebouwd. In het keizerrijk was het de gewoonte om een monument op te richten op plaatsen waar water vanuit nieuwe bronnen Rome binnen kwam.

De naam Trevi komt van de woorden tre via (drie wegen). Vroeger kwamen er namelijk drie wegen uit op het plein van de fontein.

Het thema van het bouwwerk is de oceaan met majestueuze zeegod Neptunus op een schelpvormige strijdwagen die door gevleugelde paarden en jonge zeegoden (tritons) naar de oceaan wordt getrokken. Het ene paard is rustig, het andere steigert. Dit symboliseert de twee gezichten van de zee. In twee nissen staan links en rechts de uitbeeldingen van Overvloed en Gezondheid. Rechts bovenaan ziet men een afbeelding van een maagd die een soldaat de plek van een bron aangewezen zou hebben.

De mythe[bewerken]

Wanneer men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, zal men ooit terugkeren naar Rome. (Vroeger dronken de mensen ook het water uit de fontein als ze dorst hadden en ook om dezelfde bijgelovige reden). Een andere zienswijze zegt dat het werpen van de twee muntjes u in staat moet stellen 'uw geliefde' te ontmoeten in de Eeuwige stad. Drie muntjes gooien leidt tot huwelijk of scheiding. Er worden veel munten in de fontein gegooid die de gemeente Rome aan goede doelen besteedt.

Van oudsher werden in bronnen en beroemde wateren munten gegooid. Blijven de munten zichtbaar (doordat het water ondiep en helder is en geen zandige bodem heeft) dan trekken de munten steeds meer munten van andere bezoekers aan.

Films[bewerken]

De fontein is het decor geweest van diverse films, onder andere Roman Holiday, Three Coins in the Fountain, La dolce vita, When in Rome, The Lizzie McGuire Movie, Angels and Demons en The Man from U.N.C.L.E..

Externe link[bewerken]