Faustina de Oudere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Faustina de Oudere
Augusta
Aureus met de beeltenis van Faustina (Foto met permissie van Classical Numismatic Group, Inc. (CNG)).
Geboortedatum 98/105
Sterfdatum 140/1
Tijdvak Adoptiefkeizers
Antonijnse dynastie<nr>130-140/1
Naam bij geboorte Annia Galeria Faustina
Naam als Augusta (Diva) Augusta Faustina
Kortweg Faustina de Oudere
(soms: Faustina Senior
of Faustina Maior)
Persoonlijke gegevens
Dochter van Marcus Annius Verus & Rupilia Faustina
Moeder van Faustina de Jongere
Gehuwd met Antoninus Pius
Lijst van Romeinse keizers
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Annia Galeria Faustina (98/105-140/141) was de gemalin van de Romeinse keizer Antoninus Pius en had de titel 'Augusta' (keizerin) van 138 tot haar dood. Zij is ook bekend als Faustina Senior en Faustina Maior of Major.

Er is niet veel bekend over haar leven. Zo is de exacte datum van haar geboorte (ergens tussen 98 en 105), die van haar huwelijk met Antoninus Pius en zelfs die van haar dood (rond 140-141) onbekend. Haar vader was consul Marcus Annius Verus.

Faustina had een gelukkig huwelijk met Antoninus en ze kregen samen vier kinderen, die allen werden geboren voordat Antoninus keizer werd. Slechts een van deze kinderen overleefde haar: Faustina (Faustina de Jongere), die later de echtgenote zou worden van Marcus Aurelius, de adoptiefzoon en opvolger van haar vader.

Het is bekend dat Faustina een vrolijk leven leidde en vrij ontrouw was.[bron?] Haar sobere en toegewijde echtgenoot nam, misschien als reactie op het gedrag van zijn vrouw, een van haar slavinnen, Galeria Lysistrate, als concubine. Dat was misschien wel Antoninus' enige zwakte in zijn verder onberispelijke leven. Overigens heeft Antoninus nooit van Faustina willen scheiden en heeft haar na haar dood bijzonder geëerd. Hij liet haar vergoddelijkt verklaren door de Senaat (zij kreeg de titel 'diva') en liet een tempel op het Forum Romanum voor haar bouwen. Faustina is daarmee de eerste keizerin die een permanente aanwezigheid - in de vorm van een tempel - had op het Forum Romanum, het politieke centrum van de Romeinse wereld.[1] Deze tempel werd ingewijd in het jaar 144 en in 150 vernieuwd ter nagedachtenis aan het overlijden van Faustina 10 jaar eerder.[2] Na de dood van Antoninus Pius in 161, voegde Marcus Aurelius de toewijding aan de overleden keizer toe en de tempel werd omgedoopt tot Divo Antonino et Divae Faustinae (voor de Goddelijke Antoninus en Goddelijke Faustina). Tegenwoordig bevindt de kerk San Lorenzo zich binnen de overblijfselen van deze 17 meter hoge tempel, waarvan de imposante restanten nog te zien zijn op het Forum Romanum in Rome.

Ook liet Antoninus een enorme hoeveelheid munten met haar beeltenis slaan en de tekst DIVA AVG(VSTA) FAVSTINA (vergoddelijkte keizerin Faustina). Na 147, toen Faustina de Jongere Augusta werd, veranderde dit in DIVA FAVSTINA.

Van deze munten werden er heel wat gevonden in de Schat van Mespelare, bij Dendermonde.[3]

Stamboom[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
 
 
Antoninus Pius
(keizer)
 
Faustina de Oudere
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marcus Aurelius
(keizer)
 
Faustina de Jongere
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lucius Verus
(keizer)
 
Lucilla
 
Commodus
(keizer)
 
 
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Faustina Major op Wikimedia Commons.