Annia Aurelia Galeria Lucilla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lucilla
164-183
Augusta
Portret van Lucilla op een sestertie. Foto met toestemming van Classical Numismatic Group, Inc. (CNG)
Geboortedatum 148/9
Sterfdatum 182/3
Tijdvak Antonijnse dynastie
Naam bij geboorte Annia Aurelia Galeria Lucilla
Naam als Augusta Annia Aurelia Galeria Lucilla Augusta
Kortweg Lucilla
Persoonlijke gegevens
Dochter van Marcus Aurelius
Faustina de Jongere
Moeder van Aurelius Commodus Pompeianus
Gehuwd met Lucius Verus
Pompeianus
Zus van Commodus
Lijst van Romeinse keizers
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Annia Aurelia Galeria Lucilla, kortweg Lucilla (149-183) was een lid van de Aurelii, de dochter van Marcus Aurelius, echtgenote van Lucius Verus en zuster van Commodus.

Lucilla werd geboren als tweede dochter van Marcus Aurelius en Faustina de Jongere.

In 161 verloofde de 12-jarige Lucilla zich met de 31-jarige Lucius Verus (de vroegere verloofde van haar moeder) toen deze medekeizer werd van haar vader en kreeg de titel Augusta (keizerin). Gezien haar jonge leeftijd werd het huwelijk een paar jaar uitgesteld. Gedurende de oorlogscampagnes van Verus bleef zij achter in Rome. In 164, toen zij 15 jaar was, begeleidde haar vader haar naar Brundisium vanwaaruit zij voor haar huwelijk afreisde naar Ephese. In datzelfde jaar kreeg zij de titel Augusta (keizerin).

Lucilla en Verus kregen door de militaire campagnes niet vaak de gelegenheid om samen te zijn en na de dood van Verus in 169 werd de inmiddels 20-jarige Lucilla weduwe. Ondanks dit alles kregen zij minstens één maar misschien drie kinderen over wie verder niets bekend is.

Munt_van_Annia_Lucilla

Haar vader arrangeerde een nieuw huwelijk met een veel oudere senator en generaal, Pompeianus, die ondanks zijn onberispelijk gedrag en trouw aan de keizer, nauwelijks een goede partij voor de jonge Lucilla genoemd kon worden. Vanzelfsprekend hield Lucilla er een vrij intensief buitenechtelijk leven op na, geheel volgens de familietraditie van haar moeder en haar grootmoeder, Faustina de Oudere. Toch kwam uit deze relatie een zoon, Aurelius Commodus Pompeianus, die onder keizer Septimius Severus en Caracalla een belangrijke politieke rol zou gaan spelen.

In het jaar 183 raakte zij betrokken bij een complot om zich te ontdoen van haar 12 jaar jongere broer, keizer Commodus, die zich ontpopte als een van de wreedste tirannen die het keizerrijk ooit gekend had, slechts te vergelijken met Gaius "Caligula" en Nero. De aanslag mislukte en zij werd verbannen naar Capri in de Villa Jovis, waar zij spoedig daarna werd geëxecuteerd.

Stamboom[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
 
 
Antoninus Pius
(keizer)
 
Faustina de Oudere
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marcus Aurelius
(keizer)
 
Faustina de Jongere
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lucius Verus
(keizer)
 
Lucilla
 
Commodus
(keizer)
 
 
Zie de categorie Annia Lucilla van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.