Capri (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Capri
Eiland van Italië
Locatie
Locatie
Land Italië
Locatie Middellandse Zee
Algemeen
Oppervlakte 10,4 km²
Hoofdplaats Capri (stad)
De kaart van Capri
Marine Grande, haven van Capri
Ingang van de Grotta Azzurra

Capri is een Italiaans eiland gelegen in de baai van Napels. Het eiland meet 10,36 km². Het hoogste punt is de Monte Solaro (589 meter).

Geschiedenis[bewerken]

Het eiland was al tijdens het Neolithicum bewoond. Ooit verbleven hier de Grieken die er toen al de naam aan gaven (kapros, vanwege de wilde zwijnen). Het eiland is sinds de Romeinse oudheid geliefd vanwege zijn schoonheid en fraaie uitzichten. Keizer Augustus was er in 24 v.Chr. en keizer Tiberius heeft tijdens zijn regeerperiode lange tijd op het eiland gewoond en van hieruit Rome bestuurd (van 27 tot 37 n.Chr.).

Bezienswaardigheden[bewerken]

 • Grotta Azzurra, blauwe grot
 • Marina Grande, haven aan de noordzijde waar de meeste schepen arriveren en waar ook een boot naar de Grotta Azurra vaart.
 • Marina Piccola, kleine haven aan de zuidzijde
 • Faraglioni, een uitzichtpunt vanwaar men drie enorme rotspunten in zee kan zien
 • ruïnes van Romeinse villa's
 • museum de Villa San Michele, met een rode granieten sfinx hoog gelegen op het eiland en uitziend over de baai. Het werd gebouwd uit de restanten van het voormalige paleis van keizer Tiberius door de Zweedse arts Axel Munthe. Munthe verwierf internationale bekendheid met zijn levensverhaal Het verhaal van San Michele. De opbrengst van het boek, dat met 32 miljoen exemplaren in 45 talen doorgaat voor de bestverkochte roman van de vorige eeuw, gebruikte hij voor de aankoop van de Monte Barbarossa, een locatie op Capri waar van oudsher op grote schaal migrerende trekvogels werden gestrikt, waar hij een beschermd vogelpark van maakte.
 • Certosa di San Giacomo een kartuizerklooster uit de 14e eeuw. De plek biedt uitzicht op onder andere Marina Piccola, het enige kleine haventje aan de zuidzijde. Aan deze kust zou Odysseus zijn verleid door sirenen (halfgoddelijke wezens met een vogellichaam en een vrouwenhoofd).
 • Witte Grot (een druipsteengrot)
 • Arco Naturale, de natuurlijke boog
 • Monte Solaro, vanuit Anacapri vertrekt een stoeltjeslift naar het uitzichtspunt
 • Via Krupp
 • Villa Malaparte

Geografie[bewerken]

Er zijn twee gemeenten op het eiland Capri, de stad Capri en Anacapri. De hoogste berg is Monte Solaro.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Capri is bereikbaar met een veerverbinding en draagvleugelboot vanaf Napels vanuit de havens Mergellina en Molo Beverello, Sorrento, Positano en Amalfi. Ook zijn er mogelijkheden vanaf haven van de Golf van Napels en het schiereiland van Sorrento. Vanaf Napels duurt de overtocht per veerboot circa 80 minuten en met de draagvleugelboot 40 minuten. Vanaf Sorrento duurt het circa 40 minuten terwijl de draagvleugelboot er circa 20 minuten over doet.

Vanuit de haven Marina Grande is er een kabelspoorweg (Funicolare) boven naar de stad Capri. Vanaf Anacapri is een stoeltjeslift.

Dichtstbijzijnde luchthavens zijn de Luchthaven Napels en Luchthaven Salerno Costa d'Amalfi in Salerno.

De Capreser keuken[bewerken]

Naar het eiland zijn een aantal gerechten genoemd, zoals de:

Galerij[bewerken]