Naar inhoud springen

Sirenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Luchtalarm voor de sirenes bij gevaar, en Sirene (halfgodin) voor de halfgodinnen uit de Griekse mythologie.
Sirenen
Siren intermedia
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Caudata (Salamanders)
Familie
Sirenidae
Gray, 1825
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sirenen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De sirenen[1] (Sirenidae) zijn een familie van salamanders.[2] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1825. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Sirenina gebruikt. Het is de enige familie in de onderorde Sirenoidea.

Alle soorten hebben onderontwikkelde voorpoten en geen achterpoten; met name dit laatste kenmerk onderscheidt de familie van de aalsalamanders (Amphiumidae), die er sterk op lijken. Het lichaam is langgerekt en cilindrisch, de externe kieuwen blijven behouden bij volwassen exemplaren. De langste soort kan bijna een meter bereiken, de andere soorten blijven aanzienlijk kleiner. Sirenen komen voor in Noord-Amerika.[3] De habitat bestaat uit moerassen, rivierarmen en andere wateren, die nooit worden verlaten.

De sirenen wijken zo sterk af van alle andere salamanders, dat ze soms als een aparte orde worden beschouwd. Er zijn vijf soorten in twee geslachten.

Familie Sirenidae

[bewerken | brontekst bewerken]
  • (en) - American Museum of Natural History - Amphibian Species of the World 5.5, an Online Reference – Sirenidae - Website Geconsulteerd 25 mei 2013
  • (en) – Amphibia Web – Sirenidae - Website